"Под манастирската лоза" оживява на благоевградска сцена

Снимки: ДТ-Благоевград

На 24 юни, от 19:00 ч., на голяма сцена, Драматичен театър „Никола Вапцаров” – Благоевград, ще представи спектакъла "Под манастирската лоза" по  Елин Пелин.

"Под манастирската лоза" се поставя за първи път на сцена като самостойно театрално произведение. Цикълът от разкази на Елин Пелин е изключително популярен и отделни части от него са били включвани в най-различни спектакли през годините, но никога досега не е поставян на сцена като цялостно произведение.

Премиерата на спектакъла /20 май 2019/ закри ТФ „Тара-ра-бумбия” – Територия за млад театър, а невероятната игра на актьорите от трупата на театъра и песните, които изпълняват на живо, очароваха публиката.  

Режисьор е Калин Ангелов. Неговите спектакли винаги са били във фокуса, именно заради интересните похвати на работа. Той завършва „Театрална режисура” в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов” – София през 2005 в класа на проф. Пламен Марков. От 2007 година и понастоящем е щатен асистент по „Актьорство за драматичен театър” в Академията. През периода 2005 – 2007 г. е асистент по „Актьорство за драматичен театър” в екипа на проф. Пламен Марков, а през 2007 – 2008 г. е асистент и в Югозападен университет "Неофит Рилски” – Благоевград в екипа на проф. Димитрина Гюрова.

Сценографията и костюмите са поверени на Никола Налбантов, който от години работи в екип с Калин Ангелов,  музиката на Мартин Каров.

В ролите ще видим актьорите Аладин Алиибрахим, Албена Чобанова, Александър Митев, Кънчо Кънев, Мариана Бонева, Мартин Лазаревски, Пепа Манева и Андраш Кончалиев.

Сборникът „Под манастирската лоза” е израз на мъдрата и жизнелюбива философия на Елин Пелин – най-своеобразното и най-дълго създаваното произведение на автора: първият разказ е създаден в 1909г., последният – в 1934г., целият сборник е публикуван 1936г. (разказите се създават в период от 25 години). Елин Пелин нарича цикъла „творбата на моя живот”. Цикълът интерпретира сложността на категориите добро и зло: грях и праведност, природно и етично, материално и духовно, сакрално и профанно, красиво и грозно.

Цикълът „Под манастирската лоза” обобщава най-важните, най- устойчивите възгледи от творческия мироглед на българският класик. Те са подсказани още чрез метафоричния смисъл на заглавната формула. „Манастирска” се свързва с пространството на манастира като духовна обител, християнско култово обиталище, отдалечено от светския живот – на чисто и спокойно място, подходящо за пречистване.

„Лозата” е един от най- древните образи на благополучието в живота, свърза се с живота, плод на живота и на оплодителната му сила. Образът на лозата обединява две противоположни свои значения. От една страна, тя присъства с езическото си значение да е свещеното дърво на старогръцкия бог Дионис – еликсир на боговете в античните митологии, най-ярък символ на физическото, хедонистичното живеене, на всички земни изкушения и съблазни. В християнството лозата е божествено дърво от райската градина, тя е сакралност, защото се отъждествява с образа на Христос и символизира невинната Христова кръв чрез смисъла на виното като причастие.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK