Гласуваме машинно, ще има и видеонаблюдение на следващия вот

Снимка: Infomreja.bg

ЦИК ще е в състав от 15 членове, предложени от парламентарно представените партии

Гласуването на следващите избори ще е по нови правила. Депутатите от правната комисия одобриха на второ четене ревизията на Изборния кодекс, предложена от „Има такъв народ”. Ето какво се променя. За първи път българите ще имат право да гласуват по пощата, но само в чужбина.

Въвежда се 100% машинен вот както у нас, така и извън България. Условието обаче е за поне 300 подадени заявления в секциите в чужбина и поне 300 избиратели в секциите в страната. Но хартиената бюлетина няма да остане в историята. В малки населени места ще се гласува по традиционния начин, хартията ще се ползва и от всеки , който е подал заявление, че не може да гласува с машина.

Депутатите обсъждаха въвеждане на мажоритарен вот, но текствете бяха отхвърлени преди минути, когато приключи заседанието на Комисията. Близо 5 часа депутатите спориха по промени в Изборния кодекс. 

 

Видеонаблюдение в изборния процес ще има. ЦИК ще определя условията и реда по който да става. Техническото  обезпечение ще бъде осигурено от Министерския съвет.

Сред решенията й е, че няма ограничение за броя избирателни секции в чужбина, както и че на следващите избори ще се гласува машинно. Хартиените бюлетини обаче не отиват в историята. По изключение ще може да се гласува и с тях. 

И още - ЦИК вече ще има 15 членове, предложени от парламентарно представените партии. Те ще бъдат назначавани от президента. Вносителите от "Има такъв народ" искат смяната в ЦИК заради проблемите, които според тях е създала на вота на 4 април и защото съставът ѝ не отразява актуалното съотношение на политическите сили в новия парламент.

Мнозинството в правната комисия реши, че в 14-дневен срок от влизане в сила на промените президентът трябва да организира публична и прозрачна процедура за определяне на състава на ЦИК. Номинациите ще правят от парламентарно представените партии, а избраните ще се назначават с указ на държавния глава.

По време на дебатите от ГЕРБ обявиха защо не участват в гласуванията.

„В момента се разиграва политически фарс. Не е възможно в закона да се записват неща, които са невъзможни. Разбрахме, че президентът ще назначава ЦИК. Това означава, че сегашният ЦИК трябва да бъде разпуснат и назначен нов. Кога ще стане това, не е ясно”, смята Радомир Чолаков от ГЕРБ. Коментар от Митева нямаше.

Окончателно всички тези промени трябва да бъдат гласувани и в Парламентарна зала, което ще стане още тази седмица./ Нова телевизия 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK