Президентът призова: Да разширим обхвата на тестовете!

Снимка: Infomreja.bg

Радев от Благоевград: Продължителното оставане на тези огромни ограничения води риск за поражения, по-големи от вируса

Президентът Румен Радев пристигна в Благоевград, където проведе среща с Общинския кризисен щаб. След събеседването с членовете на щаба, Радев направи изявление пред медиите.

Президентът започна с благодарност към всички на „първа линия“:

Искам да благодаря и на хората на първа линия – лекарите, полицаите, доброволците, на служителите в транспорта, търговията, социалните системи, на учителите, които в тези трудни условия изпълняват дълга си, на Кризисния щаб за полагането на огромни усилия за борба с вируса.

На срещата в Благоевградската община Радев сподели, че са обсъдени различни аспекти от тези кризисни действия.

Основателно е притеснението във връзка с поставената задача всички лечебни заведения да обособяват отделни звена за борба с вируса. И в тази ситуация, това крие риск да блокира напълно тези болници и да направи невъзможно лечението на остри хронични, онкологични, кардиологични и спешни случаи, а хората стоят вкъщи и чакат. Това рискува, по мнението на много специалисти, да повиши смъртността далеч на тази от коронавируса. Затова едно от предложенията, което се оформи, е да се създаде едно звено от анестезиолози, лекари, сестри от другите болници – така че да има ясно разделение на потоците и да се обособят заразени от вирус, за да може другите пациенти да продължат да се лекуват. Такова предложение ще бъде отправено към министъра на здравеопазването.

Президентът коментира и мерките и разпоредбите на здравното министерство:

Наложените ограничения трябва да се спазват отговорно и аз искам да благодаря на всички българи за това, че ги спазват. Но продължителното оставане на тези огромни ограничения води риск за поражения по-големи от вируса. Затова трябва да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо, но и безопасно, да се върнем към някакъв относителен нормален ритъм на живот, да възстановим свободата на движение на хора и стоки.

За да се случи това, според президента се изисква енергично и решително разширяване на стратегията за борба с вируса и адекватни ресурси. Това изисква всеобхватна навременна и достоверна информация, за да може да се изгради картина какво реално се случва в страната и да се набележат ефективно и целенасочено стратегии.

Към момента такава информация няма – тя налага всеобхватно тестване на населението, картетиране на различните социални и рискови групи. Аз съм привърженик да има информация и какво правим. Това е много сложен процес, който може трудно да се управлява на базата на само 4000 теста, което е нищожен статистически дял на фона на 7 млн. българи. Не можем да спечелим тази война единствено с ограничения, с глоби, с насаждане на страх, с насаждане на чувство за вина и на неизвестност в населението, подчерта Радев.

Според него решението е:

Трябва по-бързо да излезем от сферата на догадките, на масовите ограничения, на обществената парализа и да предприемем тази стратегия, да разширим обхвата на тестовете, да картотекираме групите във всичките региони, за да можем да действаме. Само така ще излезем от блокаж на държавата, а представете си ако той продължава дълго, ние така ли ще останем. Ние трябва да преодолеем икономическата и социална катастрофа.

Относно икономическия пакет от мерки, президентът отбеляза:

Аз дълго време стоях зад убедителни, всеобхватни и най-вече социални икономически мерки за бизнеса. На засегнатите им се предлагат нереална помощ, а заем, който в последствие допълнително ни задължава.

Над 10 години ни убеждават, че имало резерв. Всяка година се харчат милиарди от т. нар. „излишък“ без правила. Кризата показа, че хазната е празна и трябва заем. И този път трябва да сме много внимателни и този заем трябва да се харчи при строг обществен контрол, за да не стане така, че парите пак да потънат като всички останали досега.

А на въпрос дали си право тестове за вируса ежедневно, държавният глава каза:

Аз имам един тест и той е отрицателен, но не мога да си позволя лукса при положение, че няма тестове за хората, да се тества всеки държавник. Много българи, които искат да бъдат тествани – не могат да се тестват. Аз съм солидарен с тях! Не всички могат да отделят тези пари, не всички могат да имат достъп, трябва да пътуват, за да стигнат до тези лаборатории при тези тежки ограничения.

За последното президентско вето, Радев отбеляза, че то е взето под сериозно внимание от депутатите:

Ветото, което наложих, коригира опасни разпоредби в закона, които даже ГЕРБ ги осъзнаха и приеха. Време е и министър-председателят да се смили и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати. Сега не е време за сърдити пози и за национално вълнение.

Според президента, има заповеди, те трябва да се спазват, но хората, които дават заповеди, непрекъснато ги променят. Обстановката е много динамична. Да не се притесняват (директорите на болници и кметовете) там, където има рационални решения да се вземат идеи, да се предлагат и да се променят заповеди както днес.

Директорът на онокоболницата в Благоевград подчерта:

На тази среща всички директори на медицински заведения бяхме решени да обединим усилията си общо, всички, заедно, да използваме налични капацитет, за да помогнем не само на заразените, но и на всички останали пациенти в нужда. Искам да кажа, предвид черната статистика от събота и неделя: Разберете, правим всичко, което е по силите ни, действаме по всички протоколи. Колегите направиха всичко възможно и професионално да спасят три живота, но болестта понякога е по-силна от нас.

А дали отношенията между РЗИ и Община Благоевград са установени безпроблемно, Румен Томов отговори:

Имаме пълна комуникация от понеделник. Всички данни се получават за броя болни, колко са в болница и колко на домашно лечение. Болните в Благоевградска област са 11.

За тях д-р Калоянов даде повече информация: От началото на пандемията са 11 положителните резултати потвърдени в референтна лаборатория. От тях 6 са под домашна карантина, от които двама са напълно излекувани. Двама са в болници в добро състояние и трима починали. Няма нови случаи към момента.

Апел към всички хора отправи д-р Дафина Тачова:

Проблемът е голям, защото хората не разбират, че при първи симптоми не трябва да отиват при общопрактикуващите лекари, а те самите много трудно се оборудват с предпазни средства, защото няма единен център, от който да ги закупят. Може да се каже, че не са добре оборудвани. Това ще доведе до взрив в кабинетите на личните лекари. Молбата ми е „Стойте вкъщи и при нужда от консултация с лекар, напарвате го по телефона, защото отивайки в кабинета на лекаря не се знае какво може да се случи, дали ще ви заразят или вие ще заразите някого“. Молбата ми към президента бе за съдействие да се стикова дейността ни с общата национална система, защото докато се стигне до болниците, има шанс да спрем вълната още на извънболнично ниво с нашата помощ. И ако го направи, няма да бъде драматично положението в болниците.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6