Гюлка Джабирова започна поредица от здравни беседи в Клуба на инвалида в Кюстендил

Снимка: Личен архив

До неотдавна старши експерт в Регионалната здравна инспекция, след пенсионирането си Гюлка Джабирова насочи знанията и енергията си към обществена дейност. Тя е сред най-активните членове на Основната организация на Съюза на инвалидите в Кюстендил, но освен да се включва в организираните от ръководството инициативи, реши да реализира и поредица от свои полезни за хората с увреждания идеи.

Джабирова постави началото на цикъл от беседи по различни здравни проблеми, като започна с темата за високото кръвно налягане. Известно е, че това е един от най-често срещаните и сериозни здравословни проблеми за хора на различна и особено в пенсионна възраст.

Хипертонията е тема, по която мнозина са убедени, че имат почти лекарски познания. Но почти единственото, което много хора правят като профилактика, е само да си мерят по няколко пъти на ден кръвното налягане и въз основа на резултата да регулират предписаните им хапчета.

Гюлка Джабирова представи обстойно в Клуба на инвалида този масов проблем, като обясни кое го поражда, какви са признаците за наличието му и особено каква е профилактиката, за да бъде избегнат, доколкото това е възможно.

Тя обърна специално внимание на подходящия хранителен и двигателен режим в по-малко активната възраст и възможностите за контрол върху стойностите на кръвното налягане.

Дългогодишният старши експерт в Здравната инспекция отговори на редица въпроси и се ангажира предстоящите беседи за здравето да бъдат на теми, посочени от самите членове на Клуба на инвалида.

От своя страна, от ръководството на клуба увериха, че за разговори по интересни здравни проблеми ще бъдат канени и лекари, които да помагат на хората с увреждания да се грижат по-добре за своето здраве.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK