С изложба, шествие и концерт Благоевград ще отбележи 24. май

Снимка: Infomreja.bg

Над 90 произведения на изкуството ще бъдат показани в рамките на традиционна обща изложба по повод  24 май - Ден на българската просвета, култура и на славянската писменост и празника на Благоевград.

Експозицията ще бъде открита на 23 май от 18:00 часа в Градска художествена галерия. Ще бъдат представени и непознати досега художници, които ще дебютират в ГХГ - Благоевград.

Експозицията е жанрово богата и включва графика, керамика, дърворезба живопис, скулптура, приложно изкуство и фотографии.

Тричленно жури ще селектира произведенията и ще отсъди три равностойни награди. Осигурените награди са от Община Благоевград.

Община Благоевград е подготвила и богата културна програма по повод 24 май.

Началото ще бъде поставено с полагане на венци и цветя пред паметника на „Св. св. Кирил и Методий“ при НХГ.

Непосредствено след това ще тръгне празнично шествие от два лъча. Първият ще бъде от  паметника на светите братя, а вторият от сградата на Съдебна палата. Крайната цел е площад „Македония“, където от 11:00 часа е предвиден празничен обеден концерт на ученици от учебните заведения в  Благоевград.

За втора поредна година възпитаници на II ОУ „Димитър Благоев“ ще се включат в кампанията „Написаното остава. Пиши правилно!“ на Института за български език при БАН. Инициативата ще се проведе от 13:00 ч. до 15:00 часа на площад „Македония“. 

Програмата продължава с празнични концерти на Народно читалище „Н. Вапцаров-1866г.“, Биг Бенд, Камерна опера Благоевград от 17:00 часа отново на площадното пространство. Кулминацията ще бъде от 20:00 часа, когато на сцената ще излязат Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. Честванията ще завършат с илюминации.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK