Гимназисти от ПГИ „Иван Илиев“ на двуседмичен стаж в Германия

снимки: ПГИ "Иван Илиев"

ОТ РУБРИКАТА "СТАНИ АВТОР"

Десет момичета и две момчета от дванадесети клас на Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ – Благоевград посетиха град Йена, Германия, и проведоха двуседмичен стаж в местни предприятия и организации.

Пътуването в периода 19.10.2014 – 01.11.2014 г. е част от дейностите по проект 2014-1-BG01-KA102-000570 „Европейска мобилност за успешен професионален старт“, Програма „Еразъм +“, КД1- „Образователна мобилност на граждани“, сектор „Професионално образование и обучение“.

Учениците от специалност „Оперативно счетоводство“ имаха възможност да се запознаят с особеностите на немските фирми – тяхната структура, управление и счетоводство. Те работеха под прякото ръководство на немските ментори и изпълняваха успешно поставените им задачи.

Наред с това стажантите имаха възможност да се запознаят и с особеностите на немското търговско банкиране на специална среща във Волксбанк Салеетал, където г-жа Илона Шулце изнесе лекция за взаимоотношенията на банките и предприятията.

На друга специално организирана лекция доцент Мартина Дитмар ги запозна с данъчното и осигурително облагане на физическите лица. Особен интерес за българската група представляваше църковният данък, който се удържа автоматично от заплатите на лицата, които са заявили, че са религиозни и посещават църква, както и осигуровката, която се начислява, когато служител над 23 години няма деца.

Стажуването бе съпътствано и от богата културна програма, чрез която учениците се запознаха с бита и традициите на Германия, както и с интересни от културна и историческа гледна точка обекти.

Те имаха възможност да видят град Йена от високия 159 -метров сребрист небостъргач Йен-Тауър, издигнат през 1972 г., който е най-високото съоръжение в Източна Европа, както и третата по височина сграда в Германия.

Българската група посети и прожекция в планетариума на града, който е най-старият непрекъснато работещ планетариум, и разгледа прекрасната ботаническа градина, която има близо петвековна история.

Особено интересно бе посещението на къщата на Шилер, където учениците бяха запознати с любопитни факти от живота на  германския поет.

Музеят на стъклото „Шот“ впечатли със своите изложбени експозиции и интересни филми за процеса на правене на стъкло.

Българските ученици имаха възможност и да проведат съвместен учебен час по икономическа информатика със свои връстници от германското училище „Щой“.

Впечатляващо бе и посещението на град Ерфурт, където групата научи много за живота на Мартин Лутер при посещението си в манастира, в който той е живял. Внушителна бе и гледката към католическата катедрала на града, пред която си направиха снимка.

Учениците и техните преподаватели, г-жа Стамберова и г-жа Димитрова, останаха впечатлени от гостоприемното отношение на немските ментори и партньорската организация УАГ, както и от чистотата и зеленината на град Йена, от вкусните сладкиши и други кулинарни специалитети на региона.

Сбогуването с града бе изпълнено с много прегръдки с новите немски приятели и обещание за следващи контакти чрез електронната поща и социалните мрежи.

 

снимки: ПГИ "Иван Илиев"
снимки: ПГИ "Иван Илиев"
снимки: ПГИ "Иван Илиев"
снимки: ПГИ "Иван Илиев"

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK