Банско отбеляза тържествено 296-годишнината от рождението на своя съгражданин Паисий Хилендарски

Снимка: Община Банско

На днешния ден – 19. юни, когато Българската православна църква чества Деня на българския светец Паисий Хилендарски, обществеността в Банско тържествено отбеляза 296 години от неговото рождение и 256 години от написването на „История славянобългарска”.

Честването започна със Света литургия в храма „Света Троица”, последвано от тържествено поднасяне на венци и цветя пред монумента на големия българин, изграден на пл. „Възраждане” в планинския град.

На честването присъстваха кметът на община Банско – Георги Икономов, председателят на Общински съвет – Банско – Петър Баряков, заместник-кметът - Ивайло Ръхов, общински съветници, директори на учебни заведения, представители на културните институции, ученици и граждани.

В своето слово към присъстващите кметът Георги Икономов изтъкна значимостта на скромния Хилендарски монах и на неговото дело:

„Уважаеми дами и господа, скъпи съграждани,

Отново сме тук, за да почетем името и делото на нашия велик съгражданин, Преподобни Свети Паисий Хилендарски.

Онзи Паисий, който буди българското национално съзнание, внушава на всички българи да пазят своя род и език, да имат високо национално самочувствие и гордост, както и да отстояват националната си чест и достойнство. Неговата „История славянобългарска” се превърна в изключително важен документ за българската национална култура и история.

Няма да е пресилено, ако кажа, че Паисий Хилендарски е първият идеолог на Българското възраждане и създател на първообраза на българската национална доктрина.

Да си роден в родното място на Паисий, означава да носиш частица от неговия дух, да я предадеш на децата си, та и те да помнят Атонския монах, който събуди роба и така пръв подготви почвата за онази борба, с която завърши епохата на Българското възраждане.

Със своите идеи той се доближи до Европейското просвещение и напомни на българите славното им минало. Светлината, която запали той, и до днес озарява нашата духовност, а животът и всеотдайността му са нравствен пример за всеки човек. Дами и господа,
Нека пренесем през времето титаничния му дух! Да пазим неговото дело и помним неговото име, во век и веков”.

Специален гост на събитието бе артиста Янко Лозанов, който изпълни въздействащ рецитал на одата „Паисий” от Иван Вазов, както и откъси от „История славянобългарска”.

Програмата продължи с презентация, подготвена от Музеен комплекс – гр. Банско. Тя бе под надслов „От Банско през Света гора до бъднините български“ и представи историята на манастирите Хилендар и Зограф, както и тяхната неразривна връзка с Банско и Баановия род, от който е самият Паисий.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK