Туристи от ТД „Осогово“ – Кюстендил, почистиха района на водопада „Света Ана“

Снимки: ТД "Осогово"

Направиха маркировка до стария град Житомиск

Туристи от ТД „Осогово“ – Кюстендил, направиха разходка до китното село Смоличано. Там има за всекиго по нещо. „Разходката ни започне от детското ваканционно селище „Живей с любов“, където Елена Начева и група деца, пребиваващи в лагера ни очакваха – сподели секретаря на дружеството Силвия Михова.

Детското селище се състой от 5 стари къщи и постройки, които сега са реставрирани. Изградени са помещения за спане и за почивка, столова, зали за занимания, игротеки, както и библиотека. Бившият сеновал е грънчарска работилница. Така стотици деца имат възможност в близост до природата да се забавляват през свободното си време.

След чаша чай и сладки приказки в уникалния лагер се запътихме с приготвени чували и ръкавици, за да почистим района. А този район е богат с много древни паметници, светилища и извори, християнски оброчища, храмове и манастир, паметници на българската бойна слава, местна архитектура и легенди, партизански паметници, чешми, водопади, вековни дървета, природа. Докато правихме разходката си из тези богати на забележителности места, след смях и закачки напълнихме 15 чувала с боклуци.

Първата ни фотосесия беше под водите на двата карстови извора, които образуват водопада “Света Анна”. Водопадът е висок 15 метра. Съгласно легендата, произхода на двата извора е свързан с трагичната съдба на единствената, тачена и уважавана между деветте си братя и сестри Яна. От завист обаче, най старата снаха Павлевица приписвала на зълва си Яна най- страшни за времето си обвинения - изпуснала да изтекат девет бъчви с вино и десета с люта ракия, че влязла в девет яхъра и убила девет, десет коня. Братовата обич към единствената сестра Яна въпреки, обаче страшните обвинения останала непреклонна. Злобата на Павлевица надделяла и над майчините и чувства. За да обвини пък зълва си, убива мъжкото си дете. Едва тогава бащините чувства надвиват над братовите  и Яна била разсечена на четири дела и разхвърляна на четири страни. Там  гдето паднали Янините руси коси, там изврели два студени  кладенеца.

В непосредствена близост до изворите, през 1966 година е изградена чешма с 12 чушура, която е известна с чудотворните си води. Недалеч от нея извисяват снага три грамадни ореха. Най - големият от тях е висок около 23 м.
Красотата на района се допълва и от вековния цер извисяващ се на около 22 м. височина, където ни очакваше следващата изненада. Леля Лиляна от с. Смоличано, бивша певица от ансамбъла на Вучков ни беше омесила вкусна пита /боден дедо/. С песни от нейният репертоар и много хора приключи нашата акция за почистването. Пътьом разгледахме етнографският музей в с. Ваксево.  

За деня бяхме планирали още една доброволна акция. Бяхме се подготвили с ножици, за да разчистим храстите и да поставим маркировка в най-южния Разметанишкия дял на Конявската планина. На хребета Градището, ни очакваше изненада, спираща дъха на всички. Гледките към Поглед и Влахина планина и големия меандър на Струма са възхитителни. Полуразрушен, иззидан изцяло от камък и без покрив е храмът "Света Богородица" в местността Скальето. Входът на църквата е паднал под тежестта на вековете - все пак постройката е датирана от 1347 г. олтарът обаче се е запазил. Има останки от крепостни стени, каменни руини, водопровод. Става дума за средновековен град - крепост Житомиск от 12-13 век. Твърди се, че триъгълникът между Кюстендил (древна Пауталия), Сапарева баня (Германея) и Благоевград е родното място на най-великия византийски император Юстиниан (527-565). По негова заповед през 535 г. бил изграден голям град - за награда на страната, която го е откърмила. По времето на Юстиниан в този район е имало 18 храма, крепостни стени, оброчища.

В черквата “Света Троица” от ХIII век са запазени фрагменти от стенописи. Името на крепостта Житомиск означавало “тържище на жито”. Затова все още се намират вкопани в земята огромни делви, в които са държали зърно.

Заредени с много енергия, доволни от добре свършената работа туристите от кюстендилското дружество с нетърпение очаква следващите разходки из красивите кътчета на България.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK