Гигантски плодове, занаятчии и много веселие на Празника на черешата в Кюстендил (СНИМКИ)

Снимки: Infomreja.bg

Стотици жители и гости на Кюстендил отбелязаха днешното 12-то издание на Празника на черешата. По традиция още от рано сутринта централния площад „Велбъжд“ беше преобразен с различни картини от череши, невероятни вешела и пъстри щандове.

Сред атракциите на празника беше и къща на занаяти, в която единствения кошничар – 86-годишният Димчо Занев, показа майсторлък в изработката на кошници.

Празничният дух се усещаше от малки и големи, които си направиха снимки за спомен пред огромна кошница с череши, разположена в центъра на града.

Официален старт на тържествата, посветени на червеното злато на Кюстендил, както местните наричат черешата, даде зам.-министърът на МЗХГ, Лозана Василева.

„Страната ни има потенциал да бъде един от водещите производители и износители на череши, основно за европейския пазар. За това благоприятстват благоприятните климатични условия,  географското разположение и селекцията на сортове череши – това са предпоставки да бъдем един добър производител.

През т.г. площите за рекултиране са над 16 хил. декара, а само в района на Кюстендил през м.г. са произведени над 6200 тона череши. 35% от тях са за прясна консумация и над 65% за преработка“, обяви пред стотиците присъстващи зам.-министър Лозана Василева.

По нейни думи черешопроизводството е широко застъпено в Кюстендил и е приоритетен сектор в Програмата за развитие на селските райони.

От 135 финансирани проекта по тази програма в Кюстендилско, 77 са именно в сектора на производство и преработката на череши.

Субсидиите, които са получили земеделските производители в региона са в размер на близо 20 млн. лв.“, обяви още зам.-министър Василева.

Тази година за първи път на Празника на черешата участие взема и Национална селска мрежа, партньори на министерството в диалога и комуникацията с всички заинтересовани страни по прилагане на Програмата за развитие на селските райони.

Празникът в областния град продължи с представянето на едни от най-перспективните сортове череши. Директорът на Института по земеделие - доцент д-р Илияна Кришкова показа над 70 сорта череши, които бяха подредени на изложбените маси на научния институт.

Така 12-тото издание на Празника на черешата в Кюстендил преобрази центъра на града в своеобразна платформа, обединяваща търговци, занаятчии, производители на череши, любители и гости.

Програмата в днешния ден включваше Фолклорен празник „Черешчица род родила” и връчване на наградите за най-едра череша и най-красив черешов щанд.

Тази вечер от 20 часа жители и гости на града ще имат възможността да се насладят на хитовите изпълнения на четирите талантливи момичета от 4Magic и една от най-обичаните български групи - Диана Експрес.

В неделя празникът ще продължи с изложба-базар на череши и черешови произведения, изложение на занаятчии и производители, арт-работилница за деца и кулинарното шоу „Черешката в кухнята“.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK