Гешев: Започват масирани проверки за спекула с основни храни и лекарства

Снимка: Infomreja.bg

Прокуратурата сформира Национален щаб заради извънредната ситуация

Започват масирани проверки за спекула с основни храни и лекарства. Това стана ясно на брифинг в Съдебната палата.

Прокуратурата е сформирала Национален щаб заради извънредната ситуация. Ръководител е главният прокурор Иван Гешев. В щаба участват заместниците на главния прокурор и апелативните прокурори от цялата страна.

Този щаб ще си взаимодейства с Националния оперативен щаб.

 „Съществуват няколко риска, които ще се стремим да минимализираме”, заяви главният прокурор. Ще се следи внимателно за лица, нарушаващи наложената им карантина. Освен това ще има действия по предотвратяване на телефонни измами и мародерства.

„От днес започват масирани проверки за спекула за стоки от първа необходимост – дезинфектанти, лекарства и всичко друго, важно за здравето на българските граждани”, каза главният прокурор.

„Мога да уверя българските граждани, че прокуратурата продължава да работи”, каза Гешев.

Главният прокурор призова гражданите да подават сигнали на телефон 122 при съмнения за спекула.

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски заяви, че в работата си, Оперативният щаб се сблъскваме с редица проблеми.

„Спазването на карантината е изключително важен въпрос. Лицата, които ще бъдат поставени под домашна карантина, се увеличават с всеки изминал ден. Смятам, че трябва да има много твърда позиция на държавата в лицето на съдебната власт”, каза Мутафчийски. „Свидетели сте на спекулата, която се разви с маските, дезинфектантите”, продължи шефът на ВМА.

„Вярата е нещо, което ни крепи. Не трябва да се посяга на вярата на никой от нас, тя е във всяка една личност. Препоръката обаче да няма събиране на повече от 30 човека в затворени помещения е в сила. Към този момент няма заповед, която да забранява посещението на храмове или да ги затваря. Така или иначе обаче вярата, пак казвам, е във всеки от нас. Когато човек има вяра, той може да се помоли навсякъде. Това може да стане и от вкъщи. Не е задължително да се отиде в какъвто и да е храм“. Това заяви главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Колегите в цялата страна са инструктирани, където забележат струпване на хора повече от нормалното, да ги предупреждават“, каза още той.

„Знаете, че и в големите магазини, които не попадаха в забраната на г-н Ананиев, не трябва да има повече от 30 човека, както и да се спазва необходимото разстояние от 1,5-2 метра между тях, за да могат да се предпазят от заразяване. На този етап това са мерките, които предприемаме“, допълни още Иванов, предаде Нова телевизия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK