От 15-и юли до 14-и ноември избират нов главен прокурор

Снимка: БГНЕС

Процедурата за наследник на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде открита на 15 юли и да приключи с избор на 14 ноември. Това предложи настоящият главен прокурор Сотир Цацаров на заседанието на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), пише "24 часа".

От колегията подкрепиха предложения срок и ще го предложат за гласуване на общо заседание на ВСС, където освен прокурорската, участва и съдийската колегия. 

Най-ранната дата за откриване на процедура за нов главен прокурор е 10 юли. Мандатът на Цацаров изтича на 10 януари 2020 г.

След 15 юли главният прокурор предлага следващи 4 заседания на 18, 22, 25 и 29 юли да бъдат издигани кандидатури за обвинител №1. Номинации могат да правят не по-малко от трима членове на прокурорската колегия на ВСС и министърът на правосъдието.

12 август е крайният срок, до който кандидатите ще могат да представят писмените си концепции за главен прокурор. През октомври ще има заседания за доклади на комисиите за атестирането и конкурсите и професионална етика, които ще подложат на подробен анализ качествата на номинираните.

До 6 ноември от ВСС ще приемат въпроси и становища за кандидатите от неправителствения сектор.

Изборът на нов главен прокурор ще е успешен, ако един от кандидатите получи поне 17 гласа от общо 25-членният ВСС. След избора съдебните кадровици изпращат предложението за следващ обвинител №1 до президента за издаване указ.

Припомняме, президентът Румен Радев организира серия срещи с шефовете в съдебната система, за да консултира критериите и правомощията на главния прокурор.

Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на ВКС Лозан Панов с председателя на ВАС Георги Чолаков и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов определи консултациите като намеса в съдебната власт, но представителите на съдебната власт не приеха подобна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: "Не каня магистрати вкъщи, искам законност".

Припомняме също, че на 26 април 2013 г . стана явен тайно направен запис в дома на премиера Бойко Борисов, на който дисциплинарно уволненият по-късно градски прокурор Николай Кокинов заявява на Борисов: "Не ми се подсмихвай, ти си го избра".

При встъпването си в длъжност новият правосъден министър Данаил Кирилов обясни, че първият му приоритет ще бъде изработването на механизъм за предсрочно прекратяване на мандатите на председателите на Върховния касационен съд /ВКС/, Върховния административен съд /ВАС/ и Главния прокурор /ГП/, след като различни организации възнегодуваха срещу липсата на такава. Основното искане беше за осигуряване на възможност главният прокурор да бъде разследван и да напуска преждевременно поста си, но към него добавиха и шефовете на върховните съдилища./ news.bg

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK