Гешев в Благоевград: Българският магистрат е безконтролен, политиката влиза ускорено в съдебната власт

Снимка: Infomreja.bg

Българският магистрат до голяма степен е безконтролен. Знам, че това ще прозвучи еретично, но го казвам откровено, коментира пред журналисти в Благоевград заместникът на главния прокурор, Иван Гешев.

За разлика от много други европейски държави, при нас няма ефективни механизми за достатъчен контрол, смята той. 

Според него законодателните проблеми са много, политиката влиза с ускорени темпове в съдебната власт, а законите ни са архаични - от времето на другаря Тодор Живков.

Чисто кадровото окомплектоване на определени структури и материално-битовите условия също не били в ред. 

"Несъразмерност на назаканията спрямо престъпленията винаги ще има, по-скоро проблемът не е в размера на наказанията, а в това, че законът не осъществява своя профилактичен ефект, не се възприема от българските граждани, че наказателната отговорност е неотменима. Тоест можеш да извършиш престъпление, но това не е гаранция, че ще бъдеш наказан. Оттам идва и чувството за несправедливост и за ненаказуемост", коментира Гешев.

За калните борби на разкалян терен? Изходът според Гешев: "Да не се въргаляш в калта заедно с жаби, прасета, биволи и всякакви други такива..."

Вчера пред Канал 3 той обяви, че 99,9% няма да се кандидатира за главен прокурор: "Причините са от личен характер, които не искам да споделям, но една от тях е, че нямам време да се занимавам с кални борби, които се развиват на доста разкалян терен в момента".  

Иван Гешев бе в Благоевград днес за среща със студенти и преподаватели от Правно-историческия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски". Той изнесе публична лекция на тема „Актуални проблеми в наказателния процес в Република България“.

"Няма да е стандартен формат лекция, която да приключи с протоколни ръкопляскания, а студентите да се чудят защо са били на това мероприятие. Искам да им кажа как аз виждам проблемите в българската правосъдна система, в съдебната власт, как се структурира съдебната система, какви хора влизат в нея - все неща, които се надявам да им бъдат полезни", издаде Гешев минути преди да влезе в залата.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK