Хотел на "Лъвов мост" е под карантина, след като туристи от Банско бяха настанени там

Снимка: БТА

Банско е затворен за две седмици

Хотел на площад „Лъвов мост“ е поставен под карантина след като във вторник там бяха настанени туристи от Великобритания, които са били на почивка в Банско. Туристите са били настанени в хотела от туроператор въпреки решението те да бъдат откарани директно към летището, съобщи БНР.

До това се стигна след като Банско беше поставен под карантина със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Мерките влизоха в сила от вечерта във вторник (17 март), а градът ще бъде затворен за срок от две седмици.

Целта е да се ограничи разпространението на коронавирус. За първи случай на заразен от града беше съобщено във вторник.

Външният министър Екатерина Захариева съобщи, че към момента на обявяването на мярката в Банско е имало около 200 чуждестранни туристи. Министерството на външните работи (МВнР) се е свързало с посолствата на държавите, от които са туристите. „Те ще могат да напуснат града в срок от 24 часа, останалите ще бъдат под карантина“, посочи Захариева във вторник.

Още същата вечер около 80 туристи от Великобритания са били настанени в хотел в София. Проверява се защо туристи от рискова дестинация са докарани в София, при положение, че в Банско е наложена карантина, съобщи още БНР. Екипи на полицията и на Столичната здравна инспекция в София са пред хотела. Няма данни за човек със симптоми на COVID-19.

Хората ще останат там, докато бъде намерен самолет. Те ще бъдат конвоирани до летището от екипи на МВР и ще бъдат върнати във Великобритания с чартърен полет. С тази задача е ангажирано Министерството на транспорта. /Свободна Европа/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK