Гешев: Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в политически игрички

Снимки: ПРБ

В Габрово проведоха специализирана операция по противодействие на битовата престъпност

Главният прокурор на Република България Иван Гешев посети Габрово във връзка с провеждаща се специализирана операция по противодействие на битовата престъпност. На място бе и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Целите и приоритетите на прокуратурата са противодействие на конвенционалната престъпност, това, че възрастни хора са убивани, запалвани в къщите си, изнасилвани. Хора, които са изградили тази държава, живеят в страх и несигурност. Държавата в лицето на прокуратурата и МВР са ангажирани с този проблем“, категоричен бе главният прокурор.

В отговор на журналистически въпрос Иван Гешев потвърди, че в Администрацията на президента се провеждат действия по две досъдебни производства - едното на Военно-окръжна прокуратура, другото на Специализирана прокуратура по разследване за търговия с влияние. Извършените претърсвания и изземвания в два кабинета, които се ползват от съветник на президента и негов секретар са станали след получено разрешение от две съдилища.

„Анализирани са доказателства, издадено е разрешение и предприетите действия са законосъобразни и правилни. По едно от делата на Военно-окръжна прокуратура съветник на президента представя доброволно материали с гриф по Закона за защита на класифицираната информация. Твърди, че си ги е намерил в касата. Това лице на третия или четвъртия път предоставя материали, които са нерегламентирано изнесени от Държавна агенция „Разузнаване", посочи още Иван Гешев.

Главният прокурор коментира и отправените в последната седмица нападки на държавния глава по адрес на прокуратурата, както и вчерашният призив на държавното обвинение да извърши проверка по отношение на имотите в „Росенец“. „Президентът да прецени какво иска – една седмица казва, че няма доверие на прокуратурата, сега ни призовава да действаме. В крайна сметка като изясни позицията си – дали ни има или няма доверие, тогава мога да коментирам“, заяви главният прокурор. „Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички, както знаете наближават догодина избори.

Политиците правят това, което считат за най-доброто, ако това е най-доброто – българските граждани да ги оценяват, да гласуват. Независимо дали става въпрос за президента, министър-председателя, прокуратурата си върши работата на базата на събраните доказателства, а политическите последствия не ни интересуват“, категоричен бе Иван Гешев.

Главният прокурор коментира и откритите незаконни опасни отпадъци в землището на община Червен бряг: „Изкопани са над 120 тона, за щастие нивото на радиоактивност е ниско. Поради факта, че са опасни отпадъци, вероятно има и киселина, в района се диша трудно. Истината е следната – даваш на една фирма опасен отпадък, официално тя е лицензирана, неофициално тя няма никакъв потенциал, свързана е с теб и твоя бизнес, и тя го закопава и трови българската природа, нашите деца, нас, но те печелят пари от това нещо. Има констатирано още едно място, където също не се знае колко отпадък има, то е близо до водоизточник. Това е безобразие – това не може да се случи никъде в ЕС“, коментира главният прокурор.

Иван Гешев посети Окръжна и Районна прокуратура - Габрово, а преди това с главния секретар на МВР Ивайло Иванов бяха и в село Яворец.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK