ТЕЦ "Бобов дол" възобновява горенето на отпадъци

Снимка: Infomreja.bg

Централата вече е изпълнила изискването за изграждане на система за мониторинг на една от двете сероочистващи системи

ТЕЦ "Бобов дол" отново ще гори отпадъци, след като забраната  на министъра на околната среда и водите отпреди два месеца е отпаднала, съобщават от ръководството на централата.

Според комплексното разрешително, ще могат да се  изгарят по 96 тона RDF отпадък на всеки 24 часа.

Централата вече е изпълнила изискването за изграждане на система за мониторинг на една от двете сероочистващи системи. Освен това от дружеството са поели ангажимент да монтират измервателни станции за чистотата на въздуха в района на Дупница и Големо село, на чиято територия е централата, както и в Бобов дол. Очаква се те да бъдат поставени до два-три месеца.

Преди около месец в Бобов дол отидоха екоминистърът Емил Димитров и главният прокурор Иван Гешев. Тогава беше обявено, че срещу ТЕЦ „Бобов дол“ е образувано досъдебно производство за нерегламентирано изгаряне на отпадъци и за разполагане на стотици тонове отпадъци на площадка наблизо.

Стигна се до задържане на изпълнителния директор на ТЕЦ-а, инж. Емил Христов, който е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 30 хиляди лева.

Подновеното разрешение ТЕЦ "Бобов дол"отново да изгаря отпадък предизвиква тревоги и недоволство сред жителите на района, каза кметът на Големо село Васил Васев. "Централата вече работи и два автомобила, доколкото знам, са пристигнали със софийски боклук. Нещо се случва пак, което не е редно", коментира кметът. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK