Гешев: Няма да съобразяваме действията си с политическите последствия (ВИДЕО)

Снимка: Infomreja.bg

Tова заяви главният прокурор Иван Гешев от Сандански

Както президентът, така и министър-председателят, така и депутатите от партиите са политици, прокурорите и прокуратурата не са политици, така че няма как да коментирам политическите изказвания. Спомням си, че президентът призова да се предприемат действия срещу корупцията, респективно търговията с влияние. Ясно е, че прокуратурата в мое лице, няма да прави компромиси и да има недосегаеми, докато става дума за министър-председателят, президент, министър, заместник-министър, секретар, депутат или ром, евреин, турчин или някой друг български гражданин – социално слаб или не, олигарх.

Tова заяви главният прокурор Иван Гешев, който бе на посещение в Районната прокуратура в Сандански след проведената в спецакция.

Гешев коментира няколко обществено значими теми:

Тема „Бобокови“

Аз набелязвам целите и политиките на прокуратурата, а не взимам на цел конкретни досъдебни производства. Дали секретарят на президента ще бъде обвиняем, решават наблюдаващите прокурори. Главният прокурор няма право да се намесва в тези неща, заяви Гешев.

По темата ще кажа, че въпросът е кадрови и морален – но този въпрос също не е към мен, проблемите на прокуратурата мен са ми ясни и аз взимам мерки. Както знаете, за прокурора от Русе се извършва проверка 3 години назад от АП-Търново, респективно се извършава и проверка за нарушение на Кодекса на българските магистрати. Това са проблемите, които интересуват прокуратурата. Кадровите проблеми на МС, Президентството, въпроси с морален интегритет са въпроси на други институции, не мога да решавам и техните проблеми. Въпросът дали има, или не има престъпление е към наблюдаващия прокурор по делото, каза Гешев.

Разпитите на Борисов, Горанов и Стоянова

Подходът към всички ще бъде еднакъв. Разграничителната линия ще е дали се нарушава закона. Това единственото нещо, с което ще се съобразява прокуратурата. Ние няма да съобразяваме действията си с политическите последствия – те са проблем на политиците. И ако искат да няма последствия, да бъдат така добри да си правят правилния кадрови подбор и да спазват закона, предупреди главният прокурор.

Прокуратурата е открита както никоя друга структура в държавата, ние не се притесняваме да покажем и собствените си проблеми, свързани с олигархично влияние върху прокуратурата и съдебната власт. Ние показваме разследванията, за да няма внушения на политическа или олигархична основа. Ние показваме мрежата от зависимости – политически на всички нива, и тази мрежа, която прокуратурата има намерение да преустанови, поне докато аз съм гл. прокурор. Компромиси няма да има за никого. Не могат да се правят компромиси за това, че един е част от президентството, а друг е част от МС. След като може да бъде разпитан премиера, министър и т.н., защо да не може да бъде разпитан съветник на президента, каза Гешев.

Разследване на НСО, записите и снимките, за които се твърди, че на Борисов

Предстои да бъде установена тяхната автентичност. Има проверка по реда на 145 по реда на СВ. Сигурен съм, че прокурорът и ДАНС ще проверят всички обстоятелства, както и НСО, но по преценка на наблюдаващият прокурор. Няма да се меся в тази преценка, увери Гешев.

Той каза, че в страната на всяко равнище мрежата е заплетена – доста е заплетена.

Сигурен съм, че прокуратурата ще направи всичко възможно тя да се разплете. Това е като свински черва. Кой може да предвиди обвиняемият Бобоков с кого говори по телефона и какво крие. Въпросът е, че нас не ни интересува кой какво коментира, кой какво говори, коя медия от кого е зависима, колкото повече работим, толкова повече ще излиза от мрежата от зависимости, категоричен бе Гешев.

На ясно съм с атаките, на които ще бъде подложена прокуратурата, с политическите последствия, личните атаки към прокурори – ние влизаме в битка и сме твърде решени да я спечелим, заяви главният прокурор.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK