Гешев награди 24-ма прокурори, следователи и служители на МВР

Снимки: ПРБ

Официалната церемония се състоя в Съдебната палата

Днес, 07.12.2020 г., на официална церемония в Съдебната палата, главният прокурор на Република България Иван Гешев награди 24-ма прокурори, следователи и служители на МВР за проявен висок професионализъм и отлично изпълнение на служебните им задължения по значими за обществото случаи през годината.

На церемонията по награждаването присъстваха и министърът на вътрешните работи Христо Терзийски, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Пълен списък на наградените и случаите, по които са работили:

Прокурор Детелин Георгиев от Софийска градска прокуратура, инспектори Калоян Йонов и Николай Стоянов, старши полицай Венцислав Мирчев, както и Цветан Борисов –командир на отделение, сектор „Охранителна полиция“ от 08 РУ-СДВР, получиха плакет „Прокуратура на Република България“ за разкриването на грабеж на възрастна жена, извършен на 20.11.2020 г. в столицата. След подадения сигнал и последвалите процесуално-следствени действия е установено, че 86-годишната жена е била нападната и блъсната от 16-годишно момиче, което насилствено е отнело, намиращите се в жертвата 590 лв. Извършителката е направила самопризнания, установено е, че има повдигнати обвинения и за предходни криминални деяния /кражби, грабежи, държане на наркотични вещества, хулиганство/.

Отличие „Почетен знак на Прокуратурата на Република България“ получи заместник-окръжния прокурор на Шумен Орлин Куздов за работата му като наблюдаващ прокурор по досъдебно производство за тежко умишлено престъпление – двойно убийство във вилната зона на гр. Шумен. След подаден сигнал на 23.11.2020 г. за открити тела на възрастни мъж и жена, с явни белези от насилие, веднага започват процесуално-следствени действия, които установяват, че извършител на престъплението е 21-годишният внук на жертвите. Като мотив за деянието си извършителят е посочил спор за пари. За проявения висок професионализъм по разкриването на двойното убийство с плакет „Прокуратура на Република България“, бяха наградени също Здравко Иванов, началник сектор „НТЛ“ при ОДМВР-Шумен, Пламен Тодоров, началник сектор „ПКП“ при ОДМВР-Шумен и Стефан Гочев, главен разследващ полицай в ОДМВР-Шумен.

Заместник-окръжният прокурор на Велико Търново Цани Попов, Иво Дочев - разследващ полицай в ОДМВР-Велико Търново, главен инспектор Мариян Лонгинов и инспектор Венелин Русев от РУ-Горна Оряховица бяха отличени с плакети „Прокуратура на Република България“ за разкриването на тежко умишлено престъпление – грабеж на възрастна жена. На 17.11.2020 г. в условията на опасен рецидив М.А. (многократно осъждан за извършени престъпления от общ характер) отнел от 91-годишна жена портмоне със съдържащи се в него 495 лв., с намерение противозаконно да ги присвои, като употребил за това сила. Съдът е уважил искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка за неотклонение по отношение на обвиняемия „задържане под стража“.

Прокурор Катерина Лещакова от Окръжна прокуратура-Велико Търново, получи отличие „Служебна благодарност“ и предметна награда за работата й по разкриването на оранжерии за отглеждане на марихуана на територията на с. Михалци, община Павликени и гр. Бяла черква.

Заместник-окръжният прокурор на Окръжна прокуратура-Варна, Дияна Иванова и прокурор Галина Минчева от същата прокуратура получиха плакет „Прокуратура на Република България“ за работата им като наблюдаващи прокурори по досъдебното производство за опит за контрабанда на 93 кг упойваща трева „кхат“ от гражданки на Държавата Израел. Четирите млади жени бяха привлечени към наказателна отговорност за контрабанда в особено големи размери на наркотични вещества през границата на страната – престъпление по чл. 242, ал. 2 от НК. Варненският окръжен съд одобри споразумението на прокуратурата – като всяка от извършителките получи 3-годишна условна присъда „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок и глоба от 50 000 лв. По случая Окръжната прокуратура - Варна поддържа постоянен контакт с консулската служба на израелското посолство в България, което оказва пълно съдействие.

С грамота и отличие плакет „Прокуратура на Република България“ бяха поощрени Светослав Стойнов - прокурор в Окръжна прокуратура - Варна и Веселин Радев - началник сектор „Грабежи“ в ОДМВР в гр. Варна. Двамата са отличени за разкриването и залавянето на рецивидист, подсъдим за два грабежа и кражба от възрастни жени в гр. Варна. На извършителя е определено  наказание от 3 години и 9 месеца лишаване от свобода при първоначално строг режим. Той е осъждан 16 пъти за кражби, грабежи и измами. Последната ефективна присъда, също за грабеж, изтърпял на 30 декември 2018 г.

За административното и организационно ръководство, както и за съществен принос за повишаване ефективността на следствените органи, с отличие „Служебна благодарност“ и „Награден нож“ бе отличен Борислав Сарафов, заместник главен прокурор и директор на Националната следствена служба. Следователите Бранимира Вергова, Петър Петров, Мария Павлова, Бисерка Стоянова и Светослав Василев от НСлС получиха отличие „Служебна благодарност“ за водените от тях следствени действия по възложените им досъдебни производства, както и за срочно и професионално изпълнение на молбите за правна помощ.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK