Прокурорската колегия на ВСС прие декларация в защита на магистратите

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев подкрепи декларацията

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за пореден път изрази в своя Декларация тревога от продължаващите злонамерени атаки срещу Прокуратурата на Република България, опитите за грубо посегателство върху независимостта и доброто име на българските магистрати, нарушаването на върховенството на закона, принципа за разделението на властите и опитите за политически натиск.

От прокуратурата заявяват, че декларацията е по повод публикация от 8 юли 2020 г. в сайта на българската редакция на „Свободна Европа“ и видеоматериал с изявление на Христо Иванов, председател на ПП „Движение Да България“ от 3 август 2020 г., публикуван на сайта на Обединение „Демократична България“. Прокурорската колегия на ВСС заявява категорична и безусловна подкрепа на прокурора от Софийската градска прокуратура Боряна Бецова, за която в публикацията на „Свободна Европа“ се правят манипулативни внушения относно изпълнението на професионалните й задължения, заявяват още от прокуратурата.

„Още по-тревожни са системните и целенасочени опити на Христо Иванов – председател на ПП „Движение Да България“ за политически натиск върху независимостта на Прокуратурата на Република България и нейното дискредитиране пред българското общество и европейските ни партньори“, се казва в декларацията. „Отправените обвинения за деморализиране, депрофесионализиране, корумпираност и откровено криминализиране на прокурорите, злоупотреба с правомощия, политически ангажименти, манипулирани резултати от прокурорски проверки, както и неправомерните искания за оставка на главния прокурор Иван Гешев, поругават независимостта и подронват престижа на прокуратурата и съдебната власт“.

Главният прокурор Иван Гешев подкрепи декларацията и подчерта, че атаките са неаргументирани, но е обяснимо защо прокуратурата и отделни прокурори са подложени на всякакъв възможен натиск.

„Безпрецедентно след 1989 г. прокуратурата повдигна обвинения на множество лица, които българските граждани и журналистите наричат „олигарси“. За първи път от много години е повдигнато обвинение на действащ министър и на действащ заместник министър. Само по уведомления на Специализираната прокуратура и на други прокуратури до антикорупционната комисия са запорирани или замразени, ако използваме европейския термин, над 3 млрд. лв. Това е без последните 2 дела от началото на годината, касаещи едно лице, което се укрива в Обединените арабски емирства, и други казуси за нерегламентирано съхранение на отпадъци, опасни за здравето на българските граждани“, каза Гешев.

По повод втората част на декларацията главният прокурор посочи само, че не му е известно „съдебната власт, в която и да е държава от ЕС, да е подлагана на политическа атака от политическа партия“.

Прокурорската колегия на ВСС призовава българските политици да не превръщат Прокуратурата на Република България в заложник на започналата предизборна кампания, както и да се въздържат от изявления и действия, с които накърняват независимостта на съдебната власт и доброто име на българските магистрати.

Приетата днес декларация ще бъде изпратена на Европейската комисия, Европейския парламент, на посолствата на всички държави-членки на Европейския съюз в България, на посолствата на САЩ и Обединено кралство Великобритания. /БГНЕС

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK