ЕК предупреди България да изпълни европейски изисквания за ДДС

Снимка: Infomreja.bg, архив

Европейската комисия изпрати на България официални уведомителни писма с искания страната да приведе разпоредбите си за ДДС в съответствие с правото на ЕС. Това съобщиха от представителството на ЕК в България.

Ако до два месеца страната ни не предприеме действия по тези искания, Комисията може да изпрати мотивирано становище на българските органи.

Едното искане е свързано с факта, че понастоящем малките дружества, търгуващи с горива, са задължени да плащат авансово прекомерно високи суми, за да гарантират, че могат да платят дължимото от тях ДДС. За големите дружества е достатъчно само да внесат гаранция в размер, равен на дължимото по сделките им ДДС.

Комисията смята, че националното законодателство не е съвместимо с нормите на ЕС (Директивата за ДДС, Директива 2006/112/ЕО на Съвета) и със свободата на стопанска инициатива (член 16 от Хартата на основните права на ЕС).

Отделно от това България е приканена да промени правилата си за начисляване на дължимия ДДС в случаите, когато стопански активи се използват за частни или нестопански цели, както и когато стопански активи се прехвърлят в друга държава членка. /Еconomic.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK