Германия настоява за спешно изготвяне на черен списък на офшорните зони

Снимка: PRESS.TV

Германия подкрепя плановете на Европейската комисия за съставяне на черен списък на данъчните оазиси, който да бъде публикуван до края на годината, предаде Дойче веле.

Берлин обаче настоява това да стане в максимално кратки срокове – списъкът да бъде утвърден още на следващата среща на финансовите министри от ЕС.

Германският министър на финансите Петер Алтмайер призова европейските си колеги да съгласуват всички условия и детайли, свързани с публикуването на списъка, до следващото заседание на 5 декември. Предвижда се в него да бъдат включени държавите и териториите, където не важат основните стандарти за контрол върху плащането на данъци.

Засега не е решено какво ще са санкциите срещу данъчните оазиси.

 Френският министър на финансите Бруно льо Мер предложи Международния валутен фонд и Световната банка да прекратят финансовата помощ за държавите, отказващи да сътрудничат в борбата срещу укриването на данъци.

Според министъра на финансите на Люксембург – Пиер Грамен, самото включване в черния списък е достатъчно сурово наказание.

Темата се обсъжда в ЕС от 2016 г., но разговорите се активизираха, след като на 5 ноември Международният консорциум за журналистически разследвания ICIJ публикува първите данни от анализа на секретни файлове, наречени „Досиета от рая“. В тях бяха разкрити имена на високопоставени политици и бизнесмени, избягващи плащането на данъци чрез офшорни зони.

 
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK