Рециклираме близо една трета от отпадъците

Снимка: Infomreja.bg, архив

„През последните 5 години се наблюдава увеличение на дела на рециклираните отпадъци. За 2016 г. са рециклирани 917 хил. тона битови отпадъци или близо 32% от общото количество“. Това заяви днес зам.-министърът на околната среда и водите Николай Кънчев при откриването на кръгла маса на тема „Кръговата икономика – възможности за рециклиране“ в София.

България е в челната тройка на ЕС по ефективност на рециклирането на оловни акумулаторни батерии. Наблюдава се трайна тенденция на нарастване на количествата компостирани биоотпадъци. Страната ни успешно изпълнява и заложените в европейското законодателство цели по рециклиране на специфични отпадъчни потоци – от опаковки, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, МПС, батерии и акумулатори, като изпълнението се движи около и над средното ниво за страните в ЕС.

„При отпадъците от опаковки за 2016 г. е постигнато ниво от 68,3% рециклиране при цел от 55%“, допълни Кънчев. При излезлите от употреба МПС е постигнато ниво на повторна употреба и рециклиране от 95% при цел от 85 на сто. Според зам.-министър Кънчев тази година правителството предвижда разработване на национална стратегия за кръгова икономика като предпоставка за по-нататъшно развитие на секторите, пряко обвързани с управлението на отпадъците.

„Кръговата икономика е приоритет за Европейския съюз и при подготовката на следващия програмен период“, категоричен беше Джордж Кремлис, началник отдел в Главна дирекция „Околна среда“ в ЕК.

 

Снимка: МОСВ

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK