Банско отбеляза Гергьовден и Деня на храбростта, в Добринище пресъздадоха ритуала "Топене на китки"

Снимки: Община Банско

Община Банско отбеляза тържествено един от големите християнски празници Гергьовден. Празникът започна още в ранните часове на деня, когато в Добринище всички жители, облечени в носии, показаха ритуала „Топене на китки“.

Така те възродиха стара традиция, характерна за града. Тя започна още в четвъртък вечерта, когато всяка мома оставила да пренощува под трендафил своята белязана с нишан китка, по която на другия ден да се нарича за здраве, обич, късмет и сполука през годината.

Всенародното веселие стартира още в 8,30 часа и продължи цял ден. На сцената и на площада преди обяд започнаха да се вият кръшни народни хора. Гост на мероприятието бе и кметът на Банско Георги Икономов, който днес също празнува своя имен ден. Той приветства присъстващите по случай празника и ги поздрави за желанието да запазят традициите си живи. 

На този ден, в който Българската армия чества своя празник, Банско отдаде почит и на военнослужещите, запасните офицери и ветераните. По случай Деня на храбростта, в клуба на Ветераните военнослужещи беше отслужен водосвет за здраве и бяха осветени знамена. 

Кметът Георги Икономов поздрави присъстващите и им пожела да бъдат здрави, да продължат да пазят жива офицерската чест и паметта за всички геройски загинали за националния суверинитет, а свети Георги да им вдъхва смелост и увереност във всяко тяхно начинание.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK