Гергьовден в Добринище: 5-вековна традиция весели цял град, облечен в носии

Снимка: Infomreja.bg

В навечерието на Гергьовден се прави ритуал, който е просъществувал през вековете, за да даде здраве и да прогони злото в подножието на Пирина.

Днес Добринище празнува своя най-голям празник – празник на града, празник на свети Георги.

Още вчера всички моми от 4-те махали в града приготвят китка от градината и я връзват с червен конец. На нея слагат нишан – белег, за да може на сутринта да си познаят китката.

Най-ранобудна на сутринта на Гергьовден е домакинята, в чийто дом е сложен съдът с китките, за да пренощуват. Върху китките се поставя червена престилка, великденско яйце, гребен, огледало и червило.

Две неомъжени момичета вадят на сутринта китките от съдовете, в които са натопени. Те първо се оглеждат, за да видят росата. После се червят, за да бъдат хубави. Смята се, че колко роса има по китките, толкова плодородна ще бъде годината.

Китките се вадят с песента „Убави, свети Георги“ и определено наричане, което ще се случи през годината.

Преди този ритуал всички се мият на реката за чистота, здраве, сила и енергия. Умиват се със здравец, който се пуска по течението на реката, за да донесе здраве на цялата махала.

В центъра на града се случва истинското веселие, където от махалите в четирите края на Добринище се събират хора, облечени в разноцветни носии. Под звуците на зурни и тъпани хоро се вие, а усмивките са навсякъде.

Кметът на града – Китан Галчев, сподели:

В Добринище Гергьоведен е един много почитан празник. Традицията най-добре е запазена през времето.

Всяка махала се събира в центъра на града и там има по 15-минутна изява.

Ритуалът по вадене на китки се повтаря на центъра, за да го видят всички гости, които никак не са малко.

Те също се обличат в носии и може би това е и целта – да върнем българщината и да мотивираме хората. Радостно е, че всяка година ентусиастите се увеличават. Радостно е, че срещаме подкрепа от всички граждани на Добринище, 2/3 от които са в носии.

Днес мераклии от махала Бунаре още заран излязоха с по чаша кафе, а след това и вино, за да покажат хубавите си народни одежди. Хората изпълниха целия ритуал, след което хората започнаха.

Злото може да бъде победено само с добро, това е девизът на този празник.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

ВИДЕО ОТ ПРАЗНИКА ВИЖТЕ ТУК

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK