Иво Христов: Страхът от служебен кабинет е страх от провеждането на честни избори

Иво Христов

"Твърде дълго живяхме в лъжа и унижения и това увреди колективния организъм и психиката на народа"

„Промените в кабинета са маньовър за протакане с цел да се изчака да премине народният гняв, да се снишим, както сме свикнали. Огромното мнозинство от българите искат оставката на Борисов и на целия кабинет. Новите министри, чиито имена едва ли някой е запомнил, няма да върнат доверието в този кабинет. България е автокрация, в която министър-председателят вече смени вероятно около двайсетина министри в последните години. Всичко това - за да остане на власт. Излиза, че всички са грешни; само не и онзи, който лично ги подбира. Това е политически абсурд, на който хората вече не се връзват.“

Това каза в предаването „По-полека“ по Дарик радио Иво Христов, член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.

Според Христов властта реагира съвсем неадекватно, заинатява се и отказва да чуе площада. „Опитва се да неглижира самото явление - протеста. Чуваме неуважителни и лукави декларации - като тази на г-жа Дариткова, която се опитва да се представи като жертва, макар че протестът срещу ГЕРБ, срещу управляващото мнозинство, срещу новинарството в обществената медия има своите основания. Хората са се събрали там не без причина“, смята той.

Евродепутатът уточни, че не подкрепя акцията пред БНТ, тъй като тя разпилява усилието на протеста и не рискува да доведе до никакъв положителен резултат.

„Г-н Кошлуков е там, за да спазва пропагандната интифа на управляващите и няма да си тръгне, без да има тяхното съгласие. Т.е. нищо няма да се промени в обществената телевизия заради тези протести. Трето, не приемам да бъдат тормозени по този начин участниците в телевизионните предавания, както и самият екип на БНТ. Не приемам да бъдат приравнявани лидера на опозицията, г-жа Нинова, и лидера на парламентарното мнозинство г-жа Дариткова. Не подкрепям тази протестна акция, но разбирам защо е там“, каза още българският евродепутат.

Според Иво Христов не е време да гадаем въпрос кога ще е оставката на правителството, а е време да вложим характера и енергията си, за да отвоюваме държавата от мафията.

„Ако на площада излязат 80 000 души, оставките са неизбежни. Ако не се поддадем на униние, ако съхраним единството си, оставките са въпрос на малко време. Това не изисква нито героизъм, нито риск от хората. Изискват се просто почтеност и присъствие. Сега всеки има възможност да напише един достоен епизод от живота си, като се включи в усилието по спасяването на България. Твърде дълго всички българи живяхме в лъжа и унижения и това унищожи колективния организъм на народа, увреди психиката ни и в някаква степен банализира несправедливостта. Затова и по-възрастните поколения са по-пасивни в протестите, а най-активни са младите, които още не носят това бреме, не са приели тази банална несправедливост. И сега хората казаха: "Баста!".

По думите на Иво Христов, Борисов и Гешев безвъзвратно са загубили доверието на българите, няма да има втора любов. „Разсея се и онази хипноза, в която борисовото уан мен шоу вкарваше гражданите десет, дори двайсет години, откакто е в политиката. Никога повече раздаването на пари от джипа няма да впечатли хората според мен.“

Според евродепутата стратегията на Борисов и неговите ментори е да подклаждат разкол, да докретат до спасителните за тях отпуски, август да усмири гнева на хората.

„Това е и изгодно време за репресии. Властта няма да се поколебае да употреби всички средства, за да уплаши и разгони протестиращите. През септември обичайните политпосредници на ГЕРБ вече ще обикалят из студиата да обясняват, че няма смисъл заради няколко месеца да се правят предсрочни избори. Целта е следващите избори да бъдат организирани отново от ГЕРБ, сиреч, да бъдат манипулирани, както обичайно се случва през последните години. В резултат - целта на ГЕРБ е изборите да бъдат организирани по герберски. Затова е и този страх от служебно правителство. Да се страхуваш от служебно правителство значи да отричаш Конституцията. Такива правителства е имало много през последните 30 години. За да на направим първа крачка към оздравяването на България, е необходимо протестът да съхрани единството си около трите прости искания, които го провокираха - оставките на правителството, главния прокурор и предсрочни избори“, смята той.

Президентът се изрази много точно, като каза, че има национален консенсус "антимафия", каза още Иво Христов. Според него това е много широк национален консенсус и енергия, която може да изведе страната от беззаконието.

„Ако управляващите си пуснат телевизора и видят начина, по който хората приемат президента при посещенията му из страната, при излизането му на площада, ще разберат, че той е всичко друго, но не и фигурант. Не не им е изгодно да го признаят. Президентът застана на страната на народа. Впрочем, още през зимата той сне доверието от кабинета“, допълни Христов. „Президентът остана гласът на истината през всички тези близо четири години от своя мандат и от момента, в който институцията стана обект на набег от страна на прокуратурата, хората експлодираха.“

Според Иво Христов проповедниците на теорията, че няма алтернатива, всъщност са евфемисти, това са свенливите преторианци на режима. „Те не казват: "Само ГЕРБ", а казват: "Просто няма никой друг." Ще го чуете от редица журналисти, от "авторитети", които вече десет години се утвърждават на екрана и не слизат от него. Ако се върнем в 1876г., султанът не е имал алтернатива, но това не е спряло българите да променят съдбата си. .Алтернативата се ражда в събитията. По време на събитията изпъкват характери, оформят се решения. Твърдението, че няма алтернатива, е примирение с произвола.“

Евродепутатът коментира и отзвука, който има случващото се у нас, в Европа: „Духът излезе от бутилката през последните месеци. Българските протести се отразяват в повечето големи международни медии. Европейските лидери започват да разбират, че онзи, който ги ползваше за статисти за своите фотосесии; който ги прегръщаше и фамилиарничеше, вече е обременяващ за самите тях. Мачизмът в Европа е по-голяма дамга от корупцията. За корупцията в Европа всички бяха чували и знаеха, може би дори повече от нас. Но мачизмът от записа на премиера ще шокира мнозина. Случаят с Елена Йончева напомня случая с една разследваща журналистка в Малта - Дафне Галиция, която бе взривена заради разследванията си и стана причина за оставката на малтийското правителство. Този случай бе разглеждан като специална точка в Европейския парламент. Той се споменава постоянно тук. Заплахи от политик към европейски депутат няма как да бъдат подминати. Сега членове на ЕП си обясняват и защо бе поискан имунитетът на г-жа Йончева.“

„Европейските лидери са запознати с миналото на г-н Борисов и неговите действия, но не бива да надценяваме интереса и принципността на европейското отношение към България. Европа не е принципна в отношението си към България, но ще ѝ се наложи да стане, защото това вече се превръща в имиджов проблем за самите европейски политици“, категоричен е Христов.

Той припомни още, че в други кризисни ситуации Борисов е хвърлял оставка, но това са били по-скоро тактически ходове – „с ясна перспектива да се върне скоро във властта, предвид факта, че партия ГЕРБ вече беше овладяла изборния процес, и това се случи“.

„Сега Борисов, който е добър психолог, усеща, че е разлюбен от българския народ. Той има и организационен проблем, тъй като партията му се цепи - г-н Цветанов завлича части от нея. Видно е, че обществото прекипява, че става въпрос за морален процес. Ако бъдат проведени честно, резултатите от следващите избори ще бъдат катастрофални за ГЕРБ. Затова и единственото им спасение е да останат на власт и да организират изборите така, както те си знаят“, завърши Иво Христов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK