ГЕРБ обяви готовност за разговори с БСП за промени в Конституцията, но отхвърли исканите оставки

Снимка: КРОСС

„Разговаряхме с Бойко Борисов, който е в Рим, непосредствено преди срещата му с италианския премиер, съм упълномощена да предам решението му. ГЕРБ ще участва във всяка инициатива, по всякакъв повод и по всички теми, които БСП предлага да станат цел и промяна на Конституцията“. Това каза на пресконференция в Народното събрание депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, предава „Фокус“.

„Време е да нормализираме тона и да водим нормален политически дебат. Готови сме още утре да излъчим екип и да напишем всички предложения до всички парламентарни групи за изменения или допълнения на Конституцията“, заяви Десислава Атанасова.

„Искаме прозрачност във всички процеси, истината за абсолютно всички сделки на прехода, без значение през кое управление са били факт. Искаме справедливост за престъпленията.

За нас е важна политическата воля, очакваме тази политическа воля от страна на БСП“, коментира депутатът от ГЕРБ. „Очакваме да не се чака произнасяне на партиен орган, било то и Консултативен съвет, а да действаме веднага“, посочи Десислава Атанасова.

„Ако Корнелия Нинова има тази воля и не се крие зад юридически прийоми започваме още утре“, каза още тя.

По-рано днес лидерът на БСП даде пресконференция, на която коментира и инициираните конституционни промени от ГЕРБ във връзка с падане на давността за разследване на престъпления, свързани с приватизацията. Нинова се съгласи, но само донякъде с възможните промени. Според нея предлаганите промени са само половинчато решение и трябва да бъдат наказани всички престъпления на прехода.

Във връзка с исканите оставки на вътрешния министър Валентин Радев и вицепремиера Валери Симеонов заради нередностите около оградата с Турция, представени във филма на Елена Йончева, ГЕРБ обаче застана твърдо зад тях.

„Категорично заставаме зад действията на Валентин Радев и Валери Симеонов. Не смятаме, че има основание да подават оставка“, обяви друг висш кадър на ГЕРБ Данаил Кирилов.

„Отхвърляме искането за оставка, което чухме от опозиционния лидер. Подчертаваме, че като се говори за бежанска вълна – България има възможност да настани, да устрои, да приеме 5900 бежанци. Към момента капацитетът ни на натоварване е 20%. Без основание са всички спекулации, че има бежанска вълна и по границата се случват процеси, които застрашават интегритета и суверенитета на държавата ни и ЕС“, обясни Данаил Кирилов.

„Уточняваме, че към момента на снимките на филма на Елена Йончева, в които се показват части от оградата, където е снимала бежанци със стълби, оградата не е била предадена като завършен обект на „Гранична полиция“, коментира депутатът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK