Кюстендилска област в пълна готовност за зимата

Снимка: Областна администрация - Кюстендил

Кюстендилска област е в пълна готовност за зимата, стана ясно след проведена среща в Областната администрация с ръководители и началници на звена в региона. Събитието беше организирано от областния управител Виктор Янев.

Идеята на срещата бе да обедини потенциала на държавните органи и структурите на местното самоуправление за ефективна защита при бедствия, както и да бъде проверена готовността за недопускане и намаляване на последствията от бедствия.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов увери, че общината разполага с 11 броя снегопочистваща и 7 броя опесъчаваща техника.

Той посочи, че всички забележки от кметовете на кметства са взети предвид, както и че всички договори с фирми за зимно поддържане са сключени, а обществените поръчки са своевременно приключени. „Предвидени са допълни средства за участъците със заледяване“, допълни още Паунов.

Заместник-кметът на Сапарева баня Славчо Коларски заяви, че общината разполага с пясък над 500 т и 60 т сол, подписан е договор с една строителна фирма. Относно специализираните машини, той потвърди наличието на 1 багер, две фадроми, 5 трактора, а за опесъчаването ще се грижи фирмата изпълнител с два зила и на ръка. Ще се обслужва разстояние на близо 60 км вътрешни пътища и трасето до Паничище.

За своята пълна готовност увери и кметът на община Бобов дол Елза Величкова. Тя каза, че фирмата, която обслужва общината до 31.12.2015 г., разполага с цялата необходимата техника, химически количества и база за складиране, а в момента е пусната обществена поръчка за кандидатстване за идната година.

На срещата кметът на община Невестино инж. Димитър Стаменков поясни, че вече са проведени предварителни срещи с кметовете на кметства и са набелязани конкретни мерки при зимните условия. Той посочи няколко рискови места, на които се образуват свлачища, вследствие на което бяха обсъдени варианти за решение на проблема и административно съдействие от Областна администрация - Кюстендил. 

За готовността на община Трекляно декларира кметът Радко Петрунов. По неговите думи стана ясно, че след проведена процедура за обществена поръчка е сключен договор с фирмата изпълнител от предишния зимен сезон за сумата от  25 хил. лв. без ДДС, а срещу тази сума ще се обслужват 70 км четвъртокласна общинска пътна мрежа и около 30 махленски пътища. Преведена е и сумата за купуване на пясък и луга. Той акцентира върху няколко пътни участъка при село Злогош, които се заледяват и е необходимо да бъдат взети допълни мерки.

„След извършени проверки на фирмите изпълнители са установили 100% пълна готовност“, заяви и директорът на ОПУ – Кюстендил, инж. Юлиана Божилова.

След откриването на ЛОТ 2 от АМ „Струма“ от 305 км до 322 км, инж. Божилова каза, че фирмата, която ще поддържа този участък, е консорциум „Пътно поддържане 2010“, в който влизат „Пътно поддържане Кюстендил“ и „Мега инвест“ – гр.  Дупница.

По отношение на подготовката на учебните и детски заведения в област Кюстендил беше представен доклад от началника на РИО – Кюстендил, Радостина Новакова. Тя съобщи, че кметовете на общините и директорите на учебните заведения са съгласували дейността си по отношение на подготовката и не се очакват сериозни затруднения с отоплението при евентуално влошаване на зимната обстановка.

По нейните думи стана ясно, че директорите на 20 училища и 6 детски градини посочват липсата на осигурено алтернативно отопление, което според Новакова в конкретни случаи ще бъде подпомогнато със средства от МОН. По отношение на пътуващите ученици от населени места, където няма учебно заведение, общините осигуряват специализиран превоз.

Броят на пътуващите ученици от Кюстендил е 1083, Дупница - 702, Невестино – 183,  Бобов дол – 63, Бобошево – 26, Сапарева баня – 133, Рила – 14, Кочериново – 77 и Трекляно – 40.

„Всички специализирани автомобили на Спешен център също са подготвени за зимата, но въпреки това в условията на усложнена зимна обстановка е трудно да се спази времевия норматив от 8 минути за спешни случаи, особено за отдалечените населени места“, коментира и директорът на Спешен център – Кюстендил, Анелия Георгиева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK