Сергей Станишев не е включен в листата на БСП за евроизборите

Сергей Станишев, снимка: БТА

Изпълнителното бюро на БСП ще предложи готова листа със 17 кандидати за европейските избори на Националния съвет на партията на „Позитано” 20". От списъка отсъства президентът на ПЕС и бивш лидер на партията, Сергей Станишев. 

В листата влизат Янаки Стоилов, Деница Златева и съветникът на президента Румен Радев - Иво Христов (съответно на второ, трето и четвърто място). На пета позиция е поставен бившият икономически министър от кабинета на Жан Виденов - Румен Гечев, шести е Иван Кръстев, бивш-заместник-министър на образованието, а Момчил Неков (15/15) е седми. Последното място в листата е отделено за Емил Георгиев от „Екогласност”, съобщава БНР.

Досегашните евродепутати Георги Пирински и Петър Курумбашев не фигурират в листата. Към момента името на президента на ПЕС Сергей Станишев не е включено в листата на Изпълнителното бюро, която ще бъде предложена на НС. Решението дали Станишев ще се включи в надпреварата за изборите за Европейски парламент предстои.

"Иво Христов е номинация на Изпълнителното бюро. Щом като е в листата, съвсем нормално е да е разговаряно с него, да са водени преговори. Сами разбирате, че БСП не е като ГЕРБ, в който да събират своите членове и да им показват 17 човека и те всички да ръкопляскат бурно. При нас има дебати, начин на гласуване, разменят се мнения, така че считам, че предстои един много сериозен дебат така, както е било винаги в партията", коментира депутатът от левицата Драгомир Стойнев.

"За мен най-важната кауза си остава успехът на мандата на Румен Радев. Това е най-важната национална кауза, тъй като президентът е основният контрапункт срещу пълзящата автокрация в държата, а БСП е единствената опозиция. Нормално е да приема", каза от своя страна съветникът на президента Иво Христов.

"Мисля, че всички виждат с невъоръжено око, че има очевидно тенденция за превръщането на БСП във вождистка партия, в ГЕРБ номер 2. Въпросът е дали българите искат такава алтернатива и такава БСП", беше лаконичният коментар на лидера на ПЕС, Сергей Станишев.

В разговор през седмицата Корнелия Нинова ми предложи 9-о място в листата на БСП за изборите за Европейски парламент, като ми каза, че това е най-високото възможно място за гражданската квота след Елена Йончева, посочва в позиция евродепутатът Петър Курумбашев, разпространена до медиите от пресофиса му.

"Понеже това предложение ми се стори като подигравка за всичко, което съм направил досега, отказах. И така се разделихме. Благодаря на всички членове и организации на БСП, както и на Съюза на тракийските дружества, за доверието и получените номинации. До нови срещи!", се заявява още в позицията на Курумбашев.

Още преди повече от месец заявих, че няма да се кандидатирам за евродепутат, но това, че нито един от другите колеги не е в листата е повече от странно, да не кажа - неприемливо, каза от своя страна евродепутатът Георги Пирински пред журналисти на влизане на заседанието на Националния съвет на БСП, съобщава БТА.

Едва ли не се създава впечатление, че хора, които не са членове на БСП имат предимство, коментира Пирински. Според него това ще се отрази отрицателно на резултатите на БСП. /investor.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK