ГЕРБ-Кресна: Без промяна в Закона за гражданската регистрация не може да има честни и прозрачни избори

Атанас Махлелиев - кандидат за кмет на община Кресна, снимка: Infomreja.bg

Ръководството на ПП ГЕРБ в Кресна и кандидат-кметът от партията Атанас Махлелиев се обявиха за промяна в Закона за гражданската регистрация. 

"Изхождайки от факта, че Кресна е сред общините с най-много новорегистрирани жители през последните няколко месеца, няма как да не вземем отношение по този проблем и да не дадем гласност с цел промяна на правилата, които са в ущърб на един или друг кандидат, независимо от неговата политическа окраска", посочват в нарочна декларация герберите от Кресна. 

Според тях само по този начин може да се гарантира провеждането на честни и прозрачни избори.

"Смятаме, че в Закона за гражданската регистрация има пропуски, позволяващи на хора от различни политически партии да си осигурят нечестна победа на местните избори. На всички е ясно, че веднага след промяната на закона граждани, целящи да извършат изборни манипулации, са направили така, че регистрациите да отговарят на законовите изисквания и да бъдат в допустимите граници не без помощта на местните управници", смятат лидерът на ГЕРБ в Кресна Георги Георгиев и кандидатът за кмет на общината Атанас Махлелиев.

Те настояват да се обявят предварително списъците с новорегистрираните хора и техните адреси в периода на проверката 1 юли 2014 г. - 30 април 2015 г., които могат да упражнят правото си на глас, за да може преди да излязат окончателните избирателни списъци, всеки гражданин, който има желание, да си провери и сигнализира дали без негово знание са извършени някакви административни нарушения с правото му на избор, дали да има някой на неговия адрес, или не. 

"Вярваме, че в прозрачността се крие истината и е време да се вземат безкомпромисни мерки, за да не позволим тази безпрецедентна практика с цел легален начин за купуване на гласове да се превърне в начин за печелене на избори в малките населени места, към които принадлежи и община Кресна. Апелираме към отговорните институции за действия, позволяващи законови промени за кардинално решение на този проблем, за да не се допуснат преди местните избори съмнения за несъвършенства в изборните правила и чувство за предрешеност у избирателите в дадено населено място", се казва още в декларацията. 

От ГЕРБ - Кресна са категорични, че жителите на общината не желаят хора от други населени места да определят съдбата и бъдещето им.

"Обръщаме се и към другите засегнати общини и кандидат-кметове, където има подобен проблем, с призив за създаването на обща позиция и искане за навременни промени, даващи правото на равен старт на всички, участващи в местните избори", заявяват още от ръководството на ГЕРБ в Кресна. 

 

Георги Георгиев - лидер на ГЕРБ - Кресна, снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

rteinrtnmk09:47 - 03.09.2015
Ехее, път за младите....ама той е отъпкан бе друже,- корупция, кражби,далавери...и т.н. и т. н.
!19:26 - 31.08.2015
Път на младите в политиката. Стига вече старите муцуни.
Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK