Как постановление на МС разпредели 111 милиона

Снимка: bTV

Нов политически трус – този път заради разпределянето на 111 милиона лева. Парите са за 99 общини. Опозицията обвинява управляващите в неравномерно разпределение на средствата, властта отрича.

bTV разполага с копие от постановлението на Министерския съвет, станало повод за политически спор.

Според документа става дума за малко над 110 959 000 лева, дадени на 99 общини. Входиран е в МС на 31 юли в 20:08 ч.

Парите са разпределени по следния начин: За 43 общини от ГЕРБ – 73 млн. лева, за 34 общини от ДПС – 27,6 млн. лева, a за 5 общини от БСП – 2,5 млн. лева.

Според БСП парите се насочват основно към общини на ГЕРБ и ДПС, като по този начин управляващите се стремят да си осигурят лесна победа на местния вот догодина. 

„Ако говорим за гущера в прав текст, ами че то гущерът на ГЕРБ си е варан, бе”, коментира зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

ГЕРБ обявиха, че от тези 73 милиона трябва да се извадят 15 за метрото в София и 9 за Пловдив като столица на културата. Оставали 49.

„Половината общини в България са на партия ГЕРБ, най-големите. Какво да направим, като близо 130 кметове са наши”, попита кметът на Велико Търново от ГЕРБ Даниел Панов. „Независимо чие е правителството, винаги има недоволни –сигурен съм, че и от ГЕРБ сега има недоволни кметове”, отбеляза кметът на Кърджали от ДПС Хасан Азис. 

От ГЕРБ се възмутиха, че в атаката например се включва кметът на Троян от БСП Донка Михайлова, получила 22 милиона лева от началото на мандата предимно за саниране на блокове и пътна инфраструктура. 

„Най-малко съм очаквал точно г-жа Михайлова да запее в хора на манипулаторите”, написа във „Фейсбук” регионалният министър Николай Нанков. 

Тя пък контраатакува и призова за справедливо разпределяне на парите. 

„Да са ясни критериите, по които се оценяват предложенията на общините, и редът, по който те биват класирани и договаряни”, настоява тя. 

Кметът на Сопот Деян Дойнов пък специално дойде в Министерския съвет днес и благодари за грижите на правителството към общините и конкретно към неговата, която е получила към 13 милиона лева, за да покрие дупки и загуби.

„Тук съм като личност, като мъж, за да благодаря, нито някой ме е подкупвал, нито купувал да ме привлича към дадена политическа сила, абсолютно мъжко поведение на премиера”, посочи Дойнов.

За безстопанственото изразходване на тези 13 милиона през март от ГЕРБ дадоха същия кмет на прокурор, а месец по-късно БСП го изключи от редиците си.

 

КОМЕНТАРИ

ЧИТАТЕЛ10:23 - 09.08.2018
БСП така се прави когато си на власт,когато се научите тогава ще управлявате.Но май ви мина времето да управлявате.Когато имахте тази възможност Вие не си уважихте кадрите и сега резултата от всички избори за всички е ясен з за вас нула.Възмутен съм от вашето поведение към собствените си кадри когато сте на власт.
Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK