„Роботизираната ръка“ на Алекс Петров от ПМГ с първа награда в конкурс под патронажа на президента

Снимки: Личен архив

18-годишният ученик в ПМГ "Проф. Емануил Иванов" в Кюстендил, Алекс Петров, възпитаник на преподавателката по информатика Мадлена Ковачева,  спечели първото място в третото издание на конкурса „Моят 3 D свят“, организиран  от Техническия университет в София и Фондация „Еврика“ под патронажа на президента на Република България.

Неговата разработка „Модел на роботизирана ръка“ беше категорично определен за победител сред всички предложени за конкурса ученически проекти.  Работите бяха оценявани от независимо жури от преподаватели и експерти по 100-точкова система. 

Церемонията по награждаването на победителите се състоя в залата на Академичния съвет на Техническия университет. На нея присъстваха ректорът на висшето учебно заведение проф. Георги Михов, деканите на факултетите, представители на  фондацията съорганизатор, на Студентския съвет, родители и приятели на отличените участници в конкурса.

Наградата на Алекс Петров бе връчена от Цвета Караянчева – зам.-председател на Народното събрание. Освен диплома за победител и айфон, той получи правото да се запише в Машинно-техническия факултет на Техническия университет без студентска такса за първия семестър. Плюс това, неговият модел на роботизирана ръка бе представен и на 3D принтер.

За първи път научих за конкурса в моето училище ПМГ, където беше закачена обява за него. Интересът ми към 3D моделирането развих заедно с мой приятел от класа, а идеята ми за модел на роботизирана ръка би могла да има доста сериозно приложение в производството на високотехнологични машини, споделя кюстендилският победител, роден на 11 януари 1999 г.

Той живее със семейството си в с. Слокощица, свири на китара, на което се учи съвсем сам, и сам се опитва да усвоява непонятния за нас японски език. Защото – който иска да се занимава с модерни високи технологии, все си има едно на ум за Япония…

А, и още нещо екзотично – дори и да му се удаде шанс да замине за Страната на изгряващото слънце и там да влезе в бъдещето далече преди то да е дошло в Европа, все пак му се иска да би могъл своите най-добри професионални постижения един ден да направи тук, в родината си.

Нямало идеи и идеали новото поколение, а?!

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xf

FACEBOOK