ГЕРБ и ПФ с по двама вицепремиери

Красимир Каракачанов, снимка: БГНЕС

Все по-ясен е силуетът на новия кабинет, в него ще има четирима вицепремиери, потвърди пред bTV лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Очакваният брой на министрите е 17. Вероятно Красимир Каракачанов ще бъде вицепремиер, а дали ще стане и министър на отбраната ще се реши в последния момент.

Според информацията към момента, Валери Симеонов също ще бъде един от заместниците на премиера, но не е ясно дали ще поеме и Министерството на енергетиката.

Останалите двама вицепремиери ще са от квотата на ГЕРБ - Томислав Дончев и Лиляна Павлова.

От ПФ са готови да поемат министерствата на земеделието, икономиката, образованието, културата.

ГЕРБ вече дадоха да се разбере, че няма да отстъпят земеделието и здравеопазването.

Сигурните министри в тяхното поле са Лиляна Павлова, Екатерина Захариева, Владислав Горанов, Ивайло Московски.

Официалните преговори ще започнат другата седмица в четвъртък, когато се очаква президентът да връчи проучвателен мандат на най-голямата парламентарна група.

Все по-често се споменава 4 май като датата, на която ще имаме ново правителство.

Има ли обаче подводни камъни пред кабинета и коя ще бъде по-голямата опасност за 96-ото правителство след Освобождението - крехкото парламентарно мнозинство или международната обстановка?

"Точно в такива ситуации българският политически елит се е научил да се снишава и това може да изиграе добра роля за Борисов", коментира Първан Симеонов от "Галъп".

Анализаторите акцентират , че правителството ще е ориентирано вдясно от центъра, но за първи път с националистическа формация за коалиционен партньор.

"Борисов смята това за важно - да има и Каракачанов, и Симеонов в кабинета, за да гарантира стабилност в управляваща формация", отбелязва и Даниел Смилов.

Първите речи в Народното събрание показаха, че бъдещият премиер може да разчита и на гласовете на Марешки, и отчасти на тези на ДПС. "Спрямо тях ще се правят компромиси, т. е. няма да се правят никакви реформи оттук нататък", смята Смилов.

Вече е ясен и характерът на 44-ия парламент. За Симеонов той ще е "симетричен - ясно управление и ясна опозиция, черно и бяло, а опитът показва, че черното и бялото печелят". /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK