ГЕРБ и ОП: Призоваваме за диалог, а не омраза и конфронтация – 30 години стигат!

Снимка: бТВ

Дончев: Призовавам да си пазим държавата, защото друга си нямаме

Вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов и социалният министър Деница Сачева направиха изявление към българския народ.

Благодаря на протестиращите, които не нарушават реда, и на полицаите, подложени на напрежение. Очаквате огледална реакция. Не няма да има. Няма да кажа, че правителството иска оставката на президента. Това би ни вкарало в институционална криза. Аз държа президентът да си изкара мандата въпреки всичко. Не очаквайте и да хуля президентската институция или политика Радев, каза Дончев.

Правителството кога се превърна в мафия? Когато бяха повдигнати обвинения към съветниците на президента. Днес президентът поиска цялата власт, защото конституционно се очаква временно правителство. Искането днес означава искането за цялата власт в страната – сега и безконтролно. Ако някой иска властта, то да обясни защо?  Ще пуснат полицията да набият някой в МС, заяви Дончев.

Призовавам всичко към мъдрост, особено политиците. МС не е Бойко Борисов, а президентството не е Радев, те са на България. Призовавам да си пазим държавата, защото друга си нямаме. Призовавам да си пазим държавата!, апелира Дончев.

Министър Сачева заяви: Обръщам се към гражданите, които ги е страх как ще изкарат зимата…

Нека да мислим за това какво ще направим с българската зима, а не да мислим за „Българското лято“. Човек, който подбужда към протести, трябва да има план за действие и да знае какво ще прави. Призоваваме да излезем от личните нападки и да възстановим разговора между институциите. Ако някои демокрацията не му е по мярка, нека излезе и го каже. Г-н Радев, както и ние, сме се заклели да пазим конституцията. Призивите за метежи ни напомнят за други практики и време. Г-н Радев 24 ч. не е намерил време да коментира влизането на България в еврозоната. Ако някой има планове за България извън ЕС, ясно да го заяви.

Призоваваме към деескалация на напрежението, да няма провокации и насилие, да се уважават институциите.

Братя българи, не съм вярвам, че ще ми се наложи да коментирам изказвания на президента, който аз уважавам като бивш български офицер, започна обръщението си Каракачанов.

Започваме от случката от „Росенец“ със знамето – тези, които го хвърлиха, те трябва да бъдат наказани. Излиза, че вината за това била на правителството, при положение, че правителството няма общо с НСО.

Разделението на властите е записано в конституцията, но когато те не работят в полза на държавата, не се случва до нищо добро.

Президентът призова МВР да не изпълнява задълженията си и призова провокаторите да продължат агресията към полицията.

Обръщам се към президента – не отричам правото на протест, но очаквам всички да призоват протестиращите да не провокират полицията, която пази нашия живот и имущество. МВР не е враг на обществото. Ние търсим помощ от полицията, а не от президентството или МС, каза Каракачанов.

Призовавам за диалог, а не омраза и конфронтация – 30 години стигат! За 140 г. са се изредили много партии, но България трябва да остане!  Спазвайте законността, уважавайте МВР, не посягайте на чуждата собственост като в САЩ! Има начин да си изразиш волята и намеренията без да чупиш, трошиш и биеш. Единствената рецепта за излизане от ситуацията е диалог, без обиди и квалификации, без насъскване. Някои партии виждат в този момент шанс да влязат в управлението по този начин! Нахъсването брат срещу брат няма да доведе до добро!, коментира Каракачнов.

Опитът за разбиване на вчерашния кордон не добре организирано, а е ясно, че и е платено. Факт е, че вчера и днес имаше хора, които предизвикваха сблъсъци!, категоричен бе вицепремиерът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK