Ректорът на ЮЗУ: Заплатата ми като преподавател и като ректор е 4800 лв.

Снимка: Infomreja.bg

Позиция на ректора на Югозападния университет „Неофит Рилски"

Седмица след като стана известно възнаграждението на ректора на ЮЗУ, декларирано в КПКОМПИ, от ЮУЗ излязоха с официална позиция, в която проф. Б. Юруков аргументира заплащането му, формирано от студентските такси и държавната поръчка.

В позицията си проф. Юруков пише, че е нямало да взема отношение, ако информацията касаеше само личността му, но според него „публикациите внушават неверни твърдения, свързани с институцията Югозападен университет "Неофит Рилски".

Затова дължа този отговор на студентите, докторантите, преподавателите, служителите и партньорите от страната и чужбина. Трябва да отбележа, че единствените представители от университета, имената на които по един или друг начин бяха включени в тези информационни емисии са проф. Антони Стоилов, проф. Иван Мирчев и проф. Георги Апостолов, кандидати за ректор на последния избор. Това очевидно показва кой конструира и продуцира така наречената "новина", твърди Юруков.

Според позицията му размерът на месечната му заплата бе представен по крайно манипулативен начин, като се използва общата данъчна основа от декларацията ми пред Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, която не се формира единствено от месечното ми трудово възнаграждение.

„В една от медиите се отбелязва, че заплатата на проф. Мирчев в края на неговия мандат като ректор е 5000 лв. и се внушава, като се цитират негови думи, че той не е определял заплатата ми като ректор. Подчертавам, че през периода на мандата 2015-2019 г. общо заплатата ми за работата като преподавател и като ректор е в размер на 4800 лева, и е определена с трудовия ми договор, подписан от председателя на Общото събрание - проф. Иван Мирчев, в съответствие с изискванията на действащото законодателство. Тя не е променяна до края на мандата, независимо, че заплатите на всички останали преподаватели и служители се повишиха два пъти в посочения период.“

Според проф. Юруков неоснователни и неверни са твърденията на проф. Апостолов, че правилата за организацията на работната заплата са засекретени, както и твърденията на проф. Стоилов, свързани с финансовото състояние на университета, липсата на консумативи и материали за преподавателите и служителите,  и насаждането на страх и заплахи към хората.

Правилникът за организация на работната заплата се приема от Академичния съвет в съответствие с изискванията на Закона за висшето образование. В университета никога не е спирало получаването на канцеларски материали, като това се осъществява по установен ред, който осигурява добра отчетност и отговорно изразходване на средствата. Югозападният университет е едно от висшите училища с най-голям преходен остатък през годините. Независимо от това, че демографската криза сви броя на обучаваните студенти във всички висши училища, че през мандата заплатите бяха увеличавани два пъти, и че университетът има един от най-високите коефициенти за прослужено време - 1,7%, както и това, че преподавателите и служителите в Югозападния университет имат може би най-високите социални придобивки от всички висши училища, преходният остатък в края на мандата беше увеличен, пише още в позицията.

Проф. Юруков подчертава, че да се говори за липса на пари в университета е напълно безпочвено.

„Манипулативни са и твърденията за заплахи в университета. Напротив, след 2015 г. бе възстановен плурализмът, диалогът и спокойната работна атмосфера. Това беше потвърдено в изказванията на колеги по време на Общото събрание в края на мандата.   

Свободата на словото е конституционно установена във всяко едно демократично общество и всеки би могъл да изкаже мнение по всеки един въпрос. Важно е обаче позицията да бъде обективна, а не тенденциозна, и да представя фактите такива, каквито са“, завършва ректорът.

 

 

КОМЕНТАРИ

случаен20:05 - 26.08.2020
Алчността е един от най-големите грехове. Надвзетото ще бъде отнето, според Евангелието. Това може да стане само по два начина - от правната или от здравната система. Ректоре, моли се на Гешев да ти изпрати Компирите, и да ти вземе надвзетото, чрез правната система(заради брутален конфликт на интереси - сам си определял заплатата си, което си е кражба), иначе е лошо... Агентът трябва също да мисли как ще връща, въпреки, че той ДС - продуктът, не се съобразява с Евангелието. Оправяйте се, жалкото е, че с предишните два ректора от алчност, съсипахте един университет, който в началото на 21-и век имаше бъдеще, сега от него нищо не става, жалко.
Аритметична логика16:10 - 25.08.2020
Относно твърдението, “че през периода на мандата 2015-2019 г. общо заплатата ми за работата като преподавател и като ректор е в размер на 4800 лева, и е определена с трудовия ми договор, подписан от председателя на Общото събрание – проф. Иван Мирчев, в съответствие с изискванията на действащото законодателство. Тя не е променяна до края на мандата, независимо, че заплатите на всички останали преподаватели и служители се повишиха два пъти в посочения период.” може да се направи следният коментар: 1. В началото на първия си мандат Юруков е доцент, а през 2018 г. става професор. Съответно няма как заплатата му да е останала непроменена в размер на 4800 лв. през периода 2015-2019 г. 2. За същия този период, заплатите в университета са повишавани НА два пъти – веднъж с 5% и веднъж с до 10%, а не са повишени ДВА пъти. Като специалист по математическа логика ректорът НЕ би трябвало да дава невярна и манипулативно поднесена информация в нарочно подготвено писмено становище, а да представя фактите, действително такива, каквито са.
Пешо10:46 - 25.08.2020
А, бе този "Ректор" за идиоти ли ни мисли? Като заплатата му 4,800 лв, останалите до 16000 лв. от къде са? Мирчев не е подписвал (по негови думи) никъква сума за заплата на Юруков. А за "спокойната атмосфера" в ЮЗУ, след като той стана Ректор, питайте хората дали познават агент Андреев (Миланов), който мачкаше всички, които мислят различно и не са членове на академичната мафия, ръководена лично от него ( агента от ДС- Миланов)
Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK