КПКОНПИ публикува писма на командира на ВВС

Снимка: КПКОНПИ

Първото писмо на ген. Стойков е от 10 май 2019 г.

КПКОНПИ публикува две писма на ген. Цанко Стойков до председателя на Комисията, в които той отговаря на отправени до него искания от Антикорупцията за представяне на информация във връзка с производството за установяване на конфликт на интереси в случая с президента Румен Радев и съпругата му, пише news.bg.

В първото писмо на ген. Стойков от 10 май 2019 г. той информира КПКОНПИ, че президентът Румен Радев е освободен от длъжността Командир на ВВС и от военна служба на 16 август 2016 г., а трудовият договор с Десислава Генчева е бил прекратен на 23 септември 2016 г. Посочва се, че исканата информация е свързана с дейността на генерал-майор Радев като командир на ВВС за минал период от време, което не кореспондира с целта на Антикорупционната комисия по отношение на установяване на конфликт на интереси. Ген. Стойков заявява и че няма правно основание за предоставяне на тази информация на КПКОНПИ.

Във второто писмо, с дата 27 май 2019 г., ген. Стойков представя допълнителни възражения срещу предоставянето на исканата от Комисията информация. Той посочва, че за да е налице конфликт на интереси, трябва да са изпълнени три предпоставки:

 
  • Лице, заемащо висша публична длъжност
  • Наличие на частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно изпълнение на правомощията или задълженията му по служба
  • Упражнено властническо правомощие, повлияно от частния интерес.

Ген. Стойков подчертава, че при установяване на конфликт на интереси с влязъл в сила акт е основание за освобождаване от длъжност, освен когато в Конституцията е предвидено друго. В конкретния случай исканата информация няма конструктивен характер и няма да доведе до промяна в публичния статус на генерал-майор Румен Радев и Десислава Генчева, посочва се в писмото.

Ген. Стойков напомня и че производството за установяване на конфликт на интереси трябва да бъде образувано не по-късно от 3 години от извършването на нарушението. По тази причина той не вижда основания да предоставя информация от преди 22 април 2016 г.

В петък от военното ведомство съобщиха, че във връзка с изнесената публично информация, относно проверка на КПКОНПИ за командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков, началникът на отбраната генерал Андрей Боцев извърши проверка по нареждане на министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

В доклада на началника на отбраната генерал Андрей Боцев, който е и пряк началник на командира на ВВС, не се съдържа предложение за налагане на административно наказание на генерал-майор Цанко Стойков, казаха от МО, припомня БГНЕС.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK