Сотир Цацаров е новият шеф на КПКОНПИ

Снимка: БГНЕС

Цацаров подава оставка още днес като главен прокурор

Парламентът избра Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, предаде БГНЕС.

Гласуваха 198 народни представители, за бяха 165, против – 30, въздържаха се трима. Преди това парламентът гласува и кандидатурата на Симеон Найденов от ПП Воля. За него гласуваха 12 депутати, против бяха 42, 136 се въздържаха.

Двамата кандидати бяха изслушани от Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в открито заседание на 3 декември. Тогава те представиха концепциите си и отговаряха на въпроси от членовете на парламентарната комисия.

Симеон Найденов предложи антикорупционната култура да залегне в програмата на училищата и университетите, а Сотир Цацаров отново каза, че КПКОНПИ не се нуждае от каквито и да е нови правомощия, а тези, които има сега да бъдат развити. Той настоява дирекция Антикорупцията да бъде подсилена за сметка на администрацията и да има изнесени работни места в страната.

Главният прокурор още днес ще подаде оставка пред ВСС и няма да изчака изтичането на мандата му на 10 януари, съобщи в парламента Сотир Цацаров, след като беше избран за председател на Антикорупционната комисия.

Следващата стъпка е президентът Румен Радев да издаде указ за предсрочното прекратяване. Цацаров не очаква държавният глава да забави издаването на решението.

Мандатът на Цацаров няма да се довършва от негов заместник, директно новоизбраният Иван Гешев ще встъпи в длъжност.

„На деня, в който съм освободен, няма пречка Иван Гешев да встъпи в длъжност“, уточни Цацаров.

Главният прокурор коментира в парламента решението за избиране на независим прокурор. Според него правителството е реагирало политически, изпълнявайки ангажимента пред Венецианската комисия.

От юридическа гледна точка дали това е най-добрият законопроект е трудно да се каже. „Нека не отхвърляме едно нещо преди да се е родило. Дали един законопроект противоречи на Конституцията – казва Конституционният съд, не е един куп специалисти.

„Венецианската комисия предлага определени модели. А дали тези модели съответстват на българския конституционен ред, е проблем, който трябва да реши самата страна“, обясни Цацаров и отново подчерта, че не може да каже дали този модел ще бъде работещ./ Новините на NOVA

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd