ГЕРБ гласуваха срещу ВМРО и Борисов в НС

Снимка: Dnes.bg

Депутатите не приеха кметовете на кметства да се избират от 100 човека

Така и не стана ясно защо народните представители от партията мандатоносител не подкрепиха идеята на коалиционният си партньор ВМРО. Още по-странен е фактът, че премиерът и председател на ПП ГЕРБ на няколко пъти в публични изяви каза, че за него малките населени места трябва да избират своите кметове демократично и за целта смята, че броят на гласоподавателите трябва да падне до 100 човека, с което реално декларира подкрепа за предложението на войводите.

Учудващо в залата текстовете бяха подкрепени само от един представител на ДПС и по-малко от половината народни представители от БСП.

Това е стара идея на ВМРО, която се базира на здрава логика. Промяната ще създаде възможност за пряк избор на кметовете и ще отрази реалната воля на избирателите. За нас това е гаранция за реалната представителност на хората в малките населени места и стъпка към справяне с регионалния дисбаланс и демографската криза.

По досега действащия правен режим статутът на едно населено място в кметство се определя от наличието на над 350 негови жители. С предложението за 100 жители ще се постигнат по-добри и оптимални условия и възможности на кметствата за изпълнение на предоставените им от съответните общини функции – административни, териториални, финансови.

Това кореспондира с пряката демокрация и ще отрази реално волята на хората в малките населени места. По този начин ще се постигне и по-голяма организационна и финансова самостоятелност на кметствата с възможност да участват в съответни европейски програми.

Очевидно обаче по-голямата административна самостоятелност не се харесва на депутатите от ГЕРБ, защото те без нито един мотив просто не подкрепиха промяната. Феодализирането на общините е опасен процес, който тече тихомълком и пречи на реалното самоуправление. Да не говорим, че това е пагубно и за преодоляването на регионалния дисбаланс, който от своя страна е демографски бич за България.

Ето защо ние от ВМРО не разбираме защо народните представители, излъчени от партията на Борисов, саботираха и коалиционния си партньор и собствения си председател. Явно вътрешнопартийната еманципация на ГЕРБ започва да надхвърля очакванията на създателя си и да ражда опасни прецеденти.

Прилагаме и линк с изказванията на депутатите от ВМРО в НС от днес:

Александър Сабанов – народен представител от ВМРО:

Ние от ВМРО винаги сме били за това да може хората от малките населени места да си избират кмета, а не да им се спуска партийно. Имаме предложение за населени места със 100 и с 250 жители. Ние оставаме на една позиция, която не се променя. Има недоволни граждани, които изказаха своите възмущения, че не познават кметовете си. Беше грешка, че не се прие нито едно от нашите предложения.

Дори Бойко Борисов го каза, че ще има на населено място до 100 човека кмет. Не разбирам защо колегите от ГЕРБ не го подкрепиха. Трябва да е ясно кой защитава интересите на хората от малките населени места. Мотивите, че ще има разходи - добре, ама какво от това. Демокрацията струва пари и винаги ще струва. Важни за нас са българските граждани, които живеят в малки населени места.

В реплика към депутат от БСП Сабанов посочи:

Не виждам в доклада да има Ваше предложение, разбирам, че приемате нашето за 100. Обаче е хубаво да го правите наистина. Хубаво да си подсигурявате Вашите депутати и да подкрепите достойно такива предложения. Вашата политическа партия казва, че ще подкрепи нещо, но накрая сте малко хора в зала.

По темата се изказа и народният представител от Обединени патриоти и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов:

Ние от ОП още от предходния НС сме работили за това да не се вдига броя на жителите, които ще избират кмет. Това е видно и ясно за всички, които са били в последните два парламента. В малките населени места гражданите трябва да избират своите кметове! Винаги сме били последователни, за разлика от БСП, които твърдят, че всичко е тяхно, но ги няма в зала. Когато, колеги от БСП, искате да подкрепите едно предложение, съберете си депутатите и гласувайте. Това предложение, което направихме сега – за 100 човека, е продиктувано от това, че винаги сме искали да има демокрация в малките населени места. Да могат да си избират правилния човек, който ще върши работа за населеното място. Сега много общини се превърнаха във феодални места. Сега кметът на общината назначава своите съпартийци за наместници. За да направи мнозинство в ОбС също на тази или онази партия – кметски наместник и т.н. Призовавам колегите от ГЕРБ да ни подкрепят, защото дори министър-председателят каза, че е редно хората по малките населени места да си избират сами кметовете. Колеги от БСП, викнете и Вашия лидер и гласувайте в подкрепа на предложението.

Искрен Веселинов, съпредседател на Обединени патриоти и заместник-председател на ВМРО:

Предложения за намаляване на броя необходими избиратели още от миналия парламент правим. Даже в 43-ото НС направихме намаляване – бяха 500, а сега са 350 ч. Направихме го след диалог с ГЕРБ. В този мандат мисля, че сме единствените, които сме входирали такова предложение. Благодаря и на БСП, че подкрепят с техните 40 човека в зала. Но така е, в епидемия е трудно. Призовавам ГЕРБ да не бламират собствения си председател.

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK