ГЕРБ е първа сила, БСП и ДПС с близки резултати

Данни от 100% изпълнена извадка от паралелното преброяване на "Алфа рисърч"

Партията на Бойко Борисов категорично спечели изборите за Европейска парламент, а БСП и ДПС имат много близки резултати. Това сочат данните от паралелните преброявания на социологическите агенции, съобщи БГНЕС.

Агенция Алфа Рисърч дава 29,9% на ГЕРБ. БСП запазват второто си място с 19,5%. Много близко до резултата на левицата е ДПС. Партията на Лютви Местан получава 18,2%. След нея се нареждат България без цензура на Николай Бареков с 10,8% и Реформаторският блок – 6,3%. При разпределението на мандатите ГЕРБ ще прати в ЕП 6 евродепутати, а БСП и ДПС - по четирима, ББЦ - двама, а РБ - един.

Агенция Медиана констатира, че ДПС не успя да изпревари БСП. За БСП процентите са 20,2, а за ДПС - 18,6. ДПС е завоювало своите традиционни 400 хил. избиратели, големият проблем на останалите е, че не са успели да изкарат своя електорат да гласува, коментира социологът Кольо Колев.

По-рано тази вечер социологическа агенция "Сова Харис" хвърли бомба. При 87% обработени протоколи резултатите сочеха, че ДПС изпреварва БСП. Разликата между тях беше почти 2%. Според социолога Васил Тончев с този резултат БСП най-вероятно плаща дан за коалицията, в която се намира в момента. От чужбина се очакват около 20 хил. гласа и те най-вероятно ще повлияят на Реформаторския блок, чиято съдба ще стане ясна след обявяването на официалните резултати от ЦИК.

Агенция Галъп отбелязва, че ДПС и БСП ще получат четири мандата в новия Европейски парламент. Социалистите и партията на Местан получават съответно 18,5% и 18,4%. Партията на Бойко Борисов печели 30% и ще изпрати 6 депутати в ЕП. Четвърта политическа сила е България без цензура с 10,4%. Оглавяваната от Николай Бареков политическа сила ще има двама свои представители в ЕП. На пето място е Реформаторският блок с 6%.

По последни данни на ЦИК избирателната активност за страната е 27,97% след корекция във Варна. Допълнителна информация за избирателна активност от ЦИК няма да подават за днес. Ще бъде обявена действителната и окончателна избирателна активност, уточняват от ЦИК.

В Бургас избирателната активност за цялата област е 34,17%. Няма фрапиращи нарушения – основно сигналите са били за неправилно възприета предизборна агитация. Най-висока е активността в община Руен – 56,53%. Най-ниска е била днес в Карнобат – 30,15%.

27% е била избирателната активност в Русенска област. Своя глас са дали 56 300 души, а в град Русе – 34 000 души. Това прави 22% избирателна активност за града.

Към 19 ч. активността в Кърджалийския район достигна 43,29%, което е равно на 62 445 души. Очевидно след отчетения крайно слаб интерес към 17 ч., партийните активисти по места са си свършили работата и към урните се е образувал поток от чакащи. Този път община Джебел заби рекорда с отчетени 56,25% гласували, следвана от Черноочене с 54,46%.

В община Ардино правото си на вот са упражнили 49,3%, в Крумовград – 49,7%, в Момчилград – 45,21%, в Кирково – 45,11%. Отново активността в Кърджали е била най-слаба в сравнение с общините в региона – 36,23% са отишли до урните. /БГНЕС/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK