ЕК: България има проблеми по две направления – съдебната система и медиите

Снимка: БГНЕС

Докладите ще бъдат обсъдени от Европейския парламент и Съвета

България има проблеми по две направления – съдебната система и медиите. Това се казва за страната ни в огласените днес доклади на ЕК за върховенството на закона в държавите членки на Европейския съюз.

Докладът на ЕК изразява притеснение за преследването на корупцията България и още 5 държави от съюза, съобщи от своя страна Ройтерс.

Според доклада у нас не са приключили законодателните процедури, свързани с ефективната отчетност на главния прокурор. Остават нерешени въпросите, породили тревога при съставянето на Висшия съдебен съвет и неговия Инспекторат, пише още в документа.

В България има честа политическа намеса в работата на медиите. В документа са дадени насоки относно сигурността на журналистите, тъй като често те са изправени пред сериозни заплахи, физически и онлайн.

ЕК препоръчва стратегията за противодействие на корупцията, която е приета от България, да бъде прилагана по-ефективно и да се следи за напредъка в тази област. Изграждането на образа на антикорупционните служби като независими, обективни и безпристрастни е също едно от предизвикателствата, с което трябва да се справим. ЕК се надява също така, че у нас ще има последователни окончателни присъди за корупция на високо равнище.

Еврокомисарите за ценностите и прозрачността Вера Йоурова и по правосъдието Дидие Рейндерс обявяват първите доклади по новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона за всяка страна членка на ЕС.

Докладите ще бъдат обсъдени от Европейския парламент и Съвета, след което еврокомисар Дидие Рейндерс ще тръгне ще тръгне на обиколка из страните членки. После правосъдните министри от всички държави ще започнат съвместно разглеждане на заключенията на комисията, което ще бъде по азбучен ред.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK