Клеър Дейли: Българските граждани трябва да получат избори веднага

Снимка: БГНЕС

Дейли поздрави участниците в 101-вия антиправителствен протест

„Не е лесно, но нещата са започнали и нищо вече няма да е същото. Направихте така, че вашите гласове да се чуят на места, където никога нямаше да се чуят. За мен е истинска чест да стоя рамо до рамо с вас тази вечер. Ще направя всичко по силите ми, за да подпомогна вашата борба“.

С тези думи ирландската евродепутатка Клеър Дейли поздрави участниците в 101-вия антиправителствен протест в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС.

„Първото нещо, което трябва да се случи е българските граждани да получат избори сега“, подкрепи тя исканията за оставка на правителството, начело с премиера Бойко Борисов. Клеър Дейли изрази подкрепа и за второто основно настояване на протеста – оттегляне от поста на главния прокурор Иван Гешев.

„Това трябваше да бъде повдигнато като въпрос преди години и не трябваше да продължава. Гешев трябва да си ходи“, заяви тя от трибуната в триъгълника на властта.

Евродепутатът окуражи протестиращите, които над 100 излизат на протести в София и други градове на страната с думи на Махатма Ганди: „Първо те пренебрегват, после се борят с теб и накрая побеждаваш“.

„Вие ще промените тази държава, вие гражданите на България. Няма други спасители – нито аз, нито ЕС, нито Щатите, нито Русия. Само вие. Бъдете внимателни за външна намеса, за хора, които ще искат да се възползват от вашите действия. Вярвайте себе си, вие трябва да оформите силно гражданско обществото, което да се противопостави на злоупотребите“, заяви пред хората на площада Клеър Дейли.

Тя сподели и наблюденията от няколкото, които прекарала в страната: „Последните дни пътувах много и видях една красива държава, която е занемарена. Пътищата имат нужда от ремонт, земеделската земя все още стои необработена. Вие трябва да се изправите пред това предизвикателство“.

Проф. Велислав Минеков от „Отровното трио“ пък припомни, че преди да дойде на жълтите павета Клеър Дейли е била в Поморие, където кметът се „възмутил от това, че тя е направила това без негово съгласие“. „Европа трябва да разбере, че България е разпределена на феодални окръзи“, смята професорът.

Протестът в 101-вия ден протича мирно, полицейското присъствие е засилено. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK