Георги Стойков от Сандански извади кръста за втора поредна година

Снимки: Община Сандански

Традиционно на Богоявление /Йордановден/стотици граждани се събраха за ритуалното хвърляне на кръста в Сандански. Обичаят се проведе на езерото в градски парк „Свети Врач“.

Празникът в курортния град започна с литургия в църквата „Свети Георги” и продължи с литийно  шествие, водено от църковното настоятелство, кмета Кирил Котев, председателя на Общински съвет – Георги Георгиев, и ръководството на община Сандански, до езерото.

Там за първи път в ритуала се включиха и военните от Военно формирование 56 040 – Благоевград, и бе възстановена стародавна традиция по освещаване на знамената на България и Община Сандански.

Около 60 младежи, след молитва за здраве, отслужена от отец Йордан Аврамов, се хвърлиха за християнския символ. Не след дълго той бе изваден от 18 – годишния ученик в Гимназия „Яне Сандански“ – Георги Стойков, който участва за четвърти път и вади кръста за втора поредна година.

След като кръста бе намерен всички смелчаци предизвикаха силни емоции със своето мъжко хоро, пеещи химна на Република България.

Празникът продължава с тържествена литургия, наречена „Велик водосвет“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK