Синдикатите с високи нагласи за протестни действия

Снимка: news.bg

Двата национални синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ свикват в понеделник двата стачни комитета в национален стачен комитет, за да обсъдят общи действия. Това стана ясно по време на пресконференция по повод 7-ми октомври – Световния ден за достоен труд, който тази година се отбелязва за 10-ти път.

Синдикатите съобщиха, че ако се стигне до протести, първо ще се протестира пред прозорците на работодателите и след това – пред властта.

Проучването на нагласите на синдикалните членове показват, че е масово усещането за ниско заплащане, съобразно положения труд. 98.8% от всички анкетирани считат, че заслужават по-високо възнаграждение, като почти няма разлика между бюджетния и частния сектор.

Синдикатите настояват за въвеждане на минимален необлагаем минимум в доходите, увеличаване на заплатите на заетите в бюджетния сектор средно с 13%, премахване на претенциите за прослужен клас и време, изплащане на неизплатените работни заплати.

Те искат въвеждане на минимална заплата за хора с висше образование, които работят по специалността си с размер от 700 лв.

Синдикатите са категорични, че преди бюджетна процедура, е важно да се премахват някои несправедливости, обвързване на обезщетението за безработица с минималната работна заплата, както и на майчинските, които в момента са по-ниски от минималната работна заплата.

Като критични бяха отбелязани възнагражденията на професорите в БАН, които все повече се приближавали до минималната работна заплата. Секторите култура и здравеопазване също са с критично ниски заплати.

Пламен Димитров припомни, че за 2016 година българския бизнес генерира над 20 млрд. лв. печалба. След облагане – сумата паднала на 15 млрд. лв. На годишна база 2017 г. показват под 10% увеличение на средната работна заплата в страната.

Това само по себе си води до увеличение със 100 лв. От КНСБ настояват за 510 лв. минимална работна заплата от догодина, което е увеличение около 11%, поясни той.

От КНСБ искат 920 млн. лв. за растеж на разходите за заплати в бюджетния сектор – това са 13% увеличение на заплатите. Доходите за тези, на които плаща правителството, са далеч по-ниски, коментира Пламен Димитров.

Проучване на КНСБ сочи, че 73,5% от анкетираните 18 889 души са получили увеличение на заплатата си, като 56,8% от тях работят в бюджетния сектор, а 43.2% – в реалния.

Във фирмите от частния сектор увеличението било – 4-15%. Хората оценяват, че въпреки увеличението, заплатите им са ниски, подигравателни.

Средната нагласа е категорична и ясна – за протести. Тя може да бъде взривена от непремерени стъпки и действия от някои работодатели – визирам тези, които се заиграват с клас прослужено време, уточни Пламен Димитров.

Нагласите за протестни действия са сравнително високи, отчете още Димитров. В регионален план най-голяма готовност за стачни действия има в Шумен, Разград, Плевен, Хасково, Кърджали.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK