Георги Марков: Политиците не искат кадърни хора в МВР, служителите на реда се назначават по тарифи

Георги Марков, снимки: Infomreja.bg

Георги Марков е роден през 1966 година в Благоевград. Той е дългогодишен служител на ОД МВР в Благоевград. Той е един от създателите на синдикалното полицейско дружество в областния център. Подкрепи протеста на служителите на реда и нарече исканията им за запазване на социалните привилегии напълно основателни. В момента е пенсионер от системата на МВР и работи в частна охранителна фирма. Женен, с четири деца.

 

МЕЖДУ 3 000 и 5 000 ЛЕВА СТРУВА ДА ЗАПОЧНЕШ РАБОТА В СИСТЕМАТА ОТ НАЙ-НИСКО НИВО, ЗА РАЗСЛЕДВАЩ ПОЛИЦАЙ ЦЕНАТА СКАЧА ДО 15 000 ЛЕВА

 

Какво се случва в системата на МВР, господин Марков? Националните протести поставиха на дневен ред редица въпроси, на които все още няма отговор. Каква е мотивацията на униформените служители?

В МВР има много кадърни момчета, които искат да работят съвестно и да градят кариeра. Но като във всяко стадо и в полицията има черни овце, които рушат авторитета на работещите служители. Проблемът идва най-вече от това, че всяка една политическа партия, която идва на власт, прави свои кадрови наначения в системата. Назначените по този начин хора израстват непрекъснато в йерархията, докато кадърните момчета, които работят съвестно, тъпчат на едно и също място години наред и в крайна сметка остават общите работници на системата.

 

Как стават назначенията на такива кадри?

Вече има нова професия, която се нарича дилър на работни места в МВР. Дори мисля, че подобна професия се заформя и в останалите институции. Този дилър работи по свои тарифи, като сумите се разделят межу него и хората, които осъществяват практическото назначение. Между 3000 и 5000 лева е цената за обикновено работно място, между 10 000 и 15 000 лева струва осигуряването на място в МВР като разследващ полицай, например. Като всичко това задължително върви с деклариране на подкрепа за дадената партия, която в момента е на власт, от всички близки и роднини на новоназначения. Дилърите са хора извън системата, обикновено бивши служители. Това е обществена тайна и на мен ми е странно защо хората не повдигат този въпрос.

 

Тогава как могат мотивирано да работят служителите, които са започнали работа в МВР след редовен конкурс?

Отговорете си сами на този въпрос. На онези, които работят съвестно, непрекъснато им се дават все по-сложни преписки, докато идва моментът на така нареченото натрупване, което изтощава и демотивира служителя. Не може за една година един полицай да има 10-15 преписки, а друг да има 300 преписки. Преди години бе премахнато едно звено в МВР – звеното на младшите оперативни районни инспектори. В момента в цялата страна има 4000 оперативни работници, което е крайно недостатъчно. В същото време оперативният работник сам си плаща телефонните разговори, които му се налага да води, за да приключи една преписка. Например служител от Благоевград не може да се обади от служебен телефон дори на стационарен номер в София.

 

При какви условия работят служителите на реда в Благоевград?

Температурата в сградите на МВР в Благоевград зимно време са между 6 и 12 градуса поради липса на отопление. Сградата на полицейската дирекция е строена през 1957 година, като първото й предназначение е било като тракторна станция. Оттогава дограмата не е сменявана. По-късно са правени допълнителни пристройки. Същата е ситуацията и с униформите на колегите. През 2011 година синдикатът извърши проверка като закупи лятна бойна униформа и я изпрати в Германия на независима тестваща лаборатория. Отговорът на немците бе, че това не става за лятна униформа. Всички разбираме, че се плаща прескъпо за униформи на полицаите, които в същото време не са качествени.

 

В същото време не е тайна, че има служители на реда, които се скатават и просто чакат да се пенсионират от системата

Да, има много такива полицаи. Те са най-добре в системата, защото не работят нищо. Познавам много такива колеги, те са винаги били добре, която и системата да дойде. Издигат се лесно и бързо, просто защото намират подкрепа във всяка политическа партия. Системата сама ги произвежда, а след това грижливо ги отглежда. Отново става въпрос за това, че се назначават хора по специални тарифи. По груба преценка 1/3 от редовия състав в областната дирекция е назначен именно по този начин. Подавали сме не един и два пъти сигнали за подобни нередности, но всичко остава глас в пустиня. Имало е дори и опити да се назначават психично болни хора в полицията, само защото са синове на бивши номенклатурни кадри. Много често полицаи не могат да работят съвестно, защото някой бизнесмен, притеснен, че далаверите му ще бъдат разкрити, е позвънил на полицейското ръководство, откъдето получава чадър. Отделът „Вътрешна сигурност“ работи само на хартия. Натискът върху работещите полицаи е много голям, просто системата мачка хората.

 

Ще се случи ли реформата в МВР?

Кадърни хора в системата на МВР за политиците не трябват. Защото ще стигнат по-лесно да разкриването на техните номера и далавери.  Беше направено предложение до министъра на МВР да се създаде полицейски колеж, да се върнат традициите на средното полицейско училище. Предложението беше направено от хора, които милеят за тази система, но отговорът беше Не.

Това означава, че някой не иска у нас да има добра полиция.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

NEVROKOP06:40 - 23.01.2016
абе ИНФО,тва ченге още една година ли ще стои на страницата,няма ли нещо по-интересно,та ни пускате стари записи,които и бебетата знаят???
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK