Георги Кадиев подаде оставка

снимка: Sofia Photo Agency, архив

Кандидат-кметът на БСП за София Георги Кадиев, който загуби изборите още на първи тур, подаде оставка от ръководството на столичната организация на партията. Това съобщиха на пресконференция след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

На 23 октомври софиянци избраха отново досегашния кмет Йорданка Фандъкова от ГЕРБ, която събра 53.31% от гласовете, срещу Кадиев, който получи едва 22.27 на сто от вота. Той внесе в съда искане за касиране на изборите, за което настояха още Прошко Прошков от Синята коалиция и партия "Зелените", но магистратите отказаха повторно броене на бюлетините. Очаква се до дни съдът окончателно да се произнесе дали вотът е бил невалиден.

Самият Кадиев е съобщил решението си за оставка на своите съпартийци късно снощи. Пред Дарик радио той обясни, че е провокиран от решението на градския съвет да не го предложи за председател на групата съветници на партията в Столичния общински съвет.
Запитан как си обяснява това решение, той отговори: "Не знам. Сигурно си имат своите аргументи, но не са ми дали обяснение. Не че много държа, както не съм бил, така и няма да бъда, не ми е никакъв проблем. Но в цялата работа трябва да има някаква логика. Не може, когато са избори, да е един, когато са постове – да са други. За мен остава впечатлението - ти там си бягай за изборите, пък ние тук ще си наредим нашата игра”.

Кадиев добави, че не е разочарован, защото това, което са му дали четирите избора за София, в които участва от 2007 г.-  водач на изборна листа, след това мажоритарен кандидат на парламентарните и два пъти за кмет - никой не можел да му го вземе.

На въпрос как ще коментира критиките на председателя на БСП-София Румен Овчаров, че кампанията е започнала късно при положение, че 1 година преди изборите се знаеше, че той ще е кандидат на левицата, Кадиев отвърна: "Аз направих 100% от себе си. Не знам кой какво критикува. Но преди да критикуват нека погледнат те какво са направили. Аз започнах кампания от декември 2010 година".

Той заяви, че не може да каже дали хора от БСП са работили срещу него. Не смята и че партията си измиват ръцете с него заради провала на изборите, защото такъв не е имало. "На изборите ние постигнахме като гласове повече, отколкото сме се надявали. Все пак от тези 70 000 нови гласа за БСП в страната, 45 000 са в София, допълнителни гласове спрямо 2007-а", аргументира се Георги Кадиев.

"Това е лично решение на Кадиев и ми се струва правилно предвид резултатите от изборите", коментира Антон Кутев от БСП, цитиран от БТА. Той добави, че днес Кадиев е бил на заседанието на Изпълнителното бюро на БСП, на което също е член. /dnes.dir.bg/
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK