Георги Дракалиев представя документалния филм „Концлагерът Трикери”

снимка: infomreja.bg, архив

Георги Дракалиев ще представи документалния филм за ужаса на българското население през 1913 г. – „Концлагерът Трикери”. Прожекцията на филма ще се излъчи на 18 март от 18.00 часа в зала № 5 в сградата на община Благоевград.

Филмът е създаден през 2013 г. по повод 100 години от Междусъюзническата война. В него се разказва за жестокия погром, проведен от гръцката армия над невинното българско население от Солун и околностите през юни 1913 г. и насилственото изпращане на хиляди от тях на пустия остров Трикери. Там хората са изоставени под открито небе, без вода, храна и медицинска помощ в продължение на няколко месеца, вследствие на което умират хиляди от тях.

Трикери е печална голяма гробница, напомняща на църквата в Батак. Не само по дупките, издълбани по протежение на острова – кладенци, които страдалците копали, за да открият вода, тъй като там няма извори. За Батак напомня малкият параклис „Св. Георги“, в който българите са палили свещи ежедневно и са се молили да зърнат отново родната земя, преди да умрат.

Когато след 3 месеца параходът „Варна“ пристигна на брега на Трикери, за да отведе у дома оцелелите, всички войници, които са се качили на борда, са неузнаваеми - остарели, със съвършено окъсани дрехи. При стъпването им на българския параход всички плачели от радост с думите „Сега тук можем да умрем“. Това разкрива в спомените си „Българският гарнизон в Солун през 1913 г.“ генерал-лейтенант Велизар Лазаров, бивш началник на българските войски в Солун през същата година.

Филмът е заснет на острова, в Солун и други с подкрепата на Фондация "ВМРО", както и с помощта на структурите на ВМРО в Бургас и Стара Загора. Автор на документалната продукция е Георги Дракалиев с екип – оператор и монтаж -Иво Вартанян, превод - Георги Петков, диктор - Красимир Калудов.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK