Парапланерист загина край лифт „Незабравка” до Сопот

Снимка: Pixabay

Спасителният му парашут не успял да се отвори

Тежък инцидент край Сопот. Мъж от София загина край лифт „Незабравка”, след падане с парапланер.

Около 14 часа вчера мъжът се качва на лифта и слиза на втора спирка, където се намира пистата, от която излатат парапланеристите. Атмосферните условия изглеждали благоприятни за полети. Засилва се и излита, но в следващиямиг попада в капан на силно течение.

“Имаше поревист вятър, който не беше в най-правилната посока и неговата грешка е,че той след излитане отива на място, където се образува т.нар. ротор”, обяснява  парапланеристът Стефан Илиев.

„Смачква му се крилото от самите турбулентни  вихри и го вкарват в едно завъртане, спирално завъртане, което не реагира и не спира”, допълва инструктурът по парапланеризъм Николай Йотов.

Парапланеристът имал около 3-годишен опит. Вятърът го избутал зад източните склонове, където теренът е стръмен с отвесни скали. Мъжът пада от около 80 метра височина.

Оказано му е съдействие от хора, които са наблюдавали наблизо. Те успели да го качат на една от платформите на лифта, предназначена за товари и извазване на пострадали. Подават сигнал в Спешна помощ и Планинската спасителна служба.

„Ние вече бяхма в екип, бяхме подготвили колата и всички необходими носилки, вакуум матраци, с които излизаме обикновено при такива случаи”, обясни Цвятко Цветков- началник на ПСС-гр. Сопот.

Мъжът умира, докато го транспортират с лифта.

Опитните инструктури апелират начинаещите винаги да питат на старта другите пилоти за условията или да минават кратък инструктаж преди излитане от треньори. /nova.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK