Георги Андонов поиска мнението на директори по проектозакона за образованието

Георги Андонов, снимка: infomreja.bg, архив

Депутатът от ГЕРБ Георги Андонов поиска мнението на директорите на училища и детски градини по повод предстоящото първо четене на Закона за училищното и предучилищното образование в ресорната комисия на Народното събрание, което е този четвъртък.

Андонов очаква становища и предложения на директорите, които той да изложи за обсъждане в парламентарната комисия по образование. 

„Целта е педагогическите и образователните институции да бъдат част от този толкова важен закон, който цели цялостна промяна на методиката, използвана досега. Заинтересованите могат да ми предоставят своите становища до четвъртък, за да ги представя на колегите в комисията”, заяви народният представител от Гоце Делчев.

По думите му, проектът за нов закон разрешава голяма част от съществуващите проблеми, тъй като сегашният Закон за народната просвета е много остарял и не отговаря на съвременните тенденции и нужди в образованието.

Новост в закона е свободата, която се дава на едно основно училище да избере дали да остане такова или да се преструктурира в СОУ, изпълнявайки заложените критерии.

Според депутата това ще даде възможност на основните училища в населени места, които са по-далеч от общинските или областния център, да се преструктурират в средно общообразователни и така хем ще бъде по-удобно за учениците, хем ще останат близо до семействата си. От друга страна това ще спести голяма част от разходите на родителите за издръжка на учениците в отдалечения голям град, смята Андонов.

 

 

 

Правителството одобри проект на Закон за предучилищното и училищното образование на 28 март 2012г.

КОМЕНТАРИ

сиси21:04 - 11.04.2012
Важното е да си цвят лилав!!!!!
До тит14:46 - 11.04.2012
10000% е истина!!!
Директор09:31 - 11.04.2012
Гонят Гошето от тази комисия, пращат го в друга. Нямам представа за коя комисия става изобщо.
тит08:31 - 11.04.2012
Да бе, да. Всяко селско училище - гимназия? Щяло да се спести от издръжката на учениците. Дрън-дрън та пляс. Така си маха това момче. Ако наистина е учил в селското и завършил с връзки и успех 3,00, пази боже майка България!

FACEBOOK