Генералът предупреди, че може и да затегне мерките още

Снимка: МС

"Нека да не се изгражда отношение, че само възрастните боледуват и умират"

Всички лекарства, които се използват в момента, нямат доказан ефект. Има 8 клинични проучвания, но те продължават от 7 до 10 месеца. Описанията на китайските медици са, че дълго време след излекуването на вирусите симптомите продължават - като кашлица, болни в гърдите и слабост. Все още е рано да се говори за последиците от болестта, каза проф. Мутафчийски на редовния брифинг днес.

Тези, които са излекувани, се предполага, че са изградили имунитет въпреки сигнали за резаразявания, допълни д-р Мутафчийски.

Професорът уточни още, че болестта може да протече тежко във всички възрасти, по-младите починали са били болни от хипертония и хронични белодробни заболявания, но има младеж на 37 години, който е интубиран в „Света Анна“.

„Нека да не се изгражда отношение, че само възрастните боледуват и умират, особено ако свършат апаратите. Не е известно дали младият мъж има съпътстващи заболявания.“

Относно това защо за едно денонощие има толкова смърти случаи в Благоевград и има ли проблем с лечението в болницата, генералът каза:

„Няма проблем в болницата в Благоевград, в София също почиват всички интубирани, като и в Италия.“

Генералът предупреди, че следващите мерки предвиждат хората да се движат с декларации в града, въпрос на време е те да бъдат въведени.

Професорът отговори и на въпрос дали ако се наложи, могат да бъдат премествани хора от една до друг болница, както бе процедирано с осем италиански пациенти, преместени от страната им в немски болници.

„При нас нещата са в началото и не стои въпросът за преместване на болни от една област в друга, както и извън държавата. Има принцип за лечение на инфекциозните болести. Ако има нужда, ще се местят апарати, но не и болни.“

Медиците трябва да работят с мисълта, че срещу тях има потенциално заразен, каза Мутафчийски.

На въпрос „От коронавируса умира ли се?“, генералът каза:

„Четох статия, според която смъртността на италианците е същата и без вирус, но ако нямаше зараза, щяха да умрат след години, но не и сега, така че връзката е ясна между смъртта на жертвите и коронавируса.“

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK