Ивайло Спиридонов за арестуваните журналисти: Гледаме тъп филм с измислен сценарий

Ивайло Спиридонов, снимка: БГНЕС

Няма за какво да се извинявам. Журналистите не са с повече права от служителите на реда. Това заяви шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов в ефира на bTV за задържането на двама журналисти - Димитър Стоянов от сайта Бивол и румънският му колега Атила Биро от румънския Rise Project.

Двамата бяха задържани край Радомир и отведени посреднощ в полицейското управление с белезници "за изясняване на самоличността им". Заедно с тях бе арестуван и адвокат, който ги е придружавал.

Сигналът от Бивол е подаден в ГДБОП. Антимафиотите са реагирали. Изпратени са служителите на мястото, където се горят материали. По всички сигнали е действано, стана ясно от думите на Спиридонов.

От ГДБОП не са знаели, че към мястото пътуват журналистите. Каква е работата на журналистите да са на местопроизшествието, попита Ивайло Спиридонов.

Българските служби за сигурност работят ли, нали (те - журналистите, б.р) ни подадоха сигнала, продължи с въпросите си шефът на ГДБОП. Да не се внушава, че служителите на реда се намират във филма със скапан сценарий, призова антимафиот номер едно без да уточнява за кой филм става въпрос.

Спиридонов поздрави служителите на реда за действията им. От Бивол са отказали да съдействат на службите и за това той призова медиите като подават сигнал да не спират работа, а да продължават с работата си.

"Гледаме тъп филм с измислен сценарий", отново подчерта антимафиотът Ивайло Спиридонов. Не е спирано журналистическото разследване, по думите му.

Действията на ГДБОП били към разкриване на схемите. Ивайло Спиридонов не каза дали той ще е новият главен секретар на МВР. Това не е на дневен ред, отговори той, но допълни: "Никога не казвай никога".

В петък, когато в българските медии арестът бе отразен часове след като за него съобщиха в световните агенции, реакция имаше от омбудсмана Мая Манолова. Според нея арестът е незаконен и нарушава човешките права.

Според становище на Асоциацията на европейските журналисти арестът на Стоянов и Биро показа притеснителни дефицити в системата на Министерството на вътрешните работи. По-късно край Казанлък президентът Румен Радев накратко коментира, че случаят "ни прославил", но тук медиите са мълчали. /News.bg/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK