Провокатор със спрей пръска полицаи (ВИДЕО)

Снимка: МВР

Има ранени полицаи и граждани

Провокатор с лютив спрей бе засечен от камерите на МВР при протеста в София. Кадри са публикувани в сайта на институцията. Вижда се и как граждани се опитват да извадят паве. Някой от протестиращите отнеха част от полицейското оборудване, други направиха импровизирани заграждения от инвалидни колички. Тази сутрин, около 8 часа, мъж се качи върху полицейски автомобил и започна да скача върху него. Задържан е. Протестиращи хвърляха ябълки и яйца срещу служителите на реда, които дежурят на място. Около 9 часа, част от протестиращите опитаха да пробият полицейския кордон. Малко по-рано, втори човек е задържан в района на пл. „Независимост“, след като при проверка у него са открити забранени предмети.

Призовават се помежду си да изтеглят жените и децата от техните редици, далеч от полицейския кордон, апелират от Министерството.

Служител от Дирекция „Жандармерия“ е пострадал след удар в областта на главата. Откаран е в болница за скенер и оказване на медицинска помощ.
Полицията отново призовава гражданите да запазят мирната форма на протеста, да не се поддават на провокации и да не се увличат по проявите на агресивно поведение.

По-рано през деня стана ясно, че над 20 полицейски служители са пострадали. Ако напрежението ескалира допълнително, полицаите ще използват физическа сила и помощни средства, както е вменено по Закона за МВР, предупредиха от полицията.

В апела си ръководители на звена от МВР заявиха:

Въпреки многократните ни призиви гражданите да изразят мирно своето мнение, агресията спрямо полицаите ескалира. Над 20 полицаи са пострадали, по тях са хвърляни камъни и други твърди предмети, има и обгазени. По тази причина се е наложило полицейските служители да използват помощни средства за лична защита. Ако напрежението ескалира допълнително, служителите на реда ще използват физическа сила и помощни средства, както вменено по Закона за МВР. Ние сме длъжни да запазим своите и живота и здравето на гражданите и изразяваме надежда, че хората ще се вслушат в призива ни, за да се намали напрежението пред Народното събрание и да се запази гражданския мир, обявиха от МВР.

Търсим диалог с гражданите, но за съжаление от тяхна страна не срещаме разбиране. По-голяма част от присъстващите се възползваха от всяка ситуация и проявяваха агресия срещу полицаите, включително бе използван и газ. Това беше и причината на първа линия да излязат полицаи с каски. Отново подчертаваме, че от страна на полицията не е имало каквато и да било провокация. Има задържани - за носене на забранени предмети, за отнемане на полицейски атрибути, за качване върху служебни автомобили, допълниха от полицията.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK