Министър Младен Маринов: Над 400 са лицата, които са в условията на карантина в страната

Снимка: Infomreja.bg

Ангажиран е целият полицейски състав

Над 400 са лицата, които са в условията на карантина в страната, ангажиран е целият полицейски състав. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов в интервю за предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

„Имаме трудности със спазването на мерките срещу коронавируса, но трудностите са всички, които се борят с разпространението на заболяването. Колегите са достатъчно мотивирани и им благодаря за усилията, които полагат. Имаме първите досъдебни производства за неспазване на наложена карантина. Те са 4 за СДВР, едно за Монтана и едно за Варна. Бяха извършени промени в Наказателния кодекс и чл. 355 беше завишена санкцията до 5 години лишаване от свобода и 5000 лв. глоба“, посочи той.

„За вчерашния ден имаше малко над 400 лица, които са в условията на карантина на територията на страната. Ангажиран е целият полицейски състав заедно с оперативни работници. Те са в смесени екипи с униформени полицаи, за да можем да правим тези проверки. Те се правят на място и по телефона. Имаме и случаи на сигнали от хора, които казват, че техни съседи не спазват карантината си.

Демокрацията разчита на самосъзнанието на хората. Мисля, че това вече работи. Трябваха няколко дни, за да осъзнаят хората, че това, което се прави, е извънредно, но е крайно необходимо да се направи, ако искаме да намалим последствията“, добави той.

„Това е ситуация, с която светът не се е сблъсквал. В страни, където има по-централизирана власт, много бързо се налагат мерките. В страните от ЕС разчитаме на демократичните способи. Трябва определено време, за да осъзнаят всички, че това е реална опасност“, допълни министърът.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK